Strojárstvo na Slovensku zápasí s lacnými výrobkami a slabým zabezpečením úhrad

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 15:30 • 2 min
Strojárstvo na Slovensku zápasí s lacnými výrobkami a slabým zabezpečením úhrad

BRATISLAVA - Slovenské strojárstvo čelí prílivu lacných a menej kvalitných výrobkov a zápasí s nedostatočným zabezpečením úhrad odberateľov.

slovakia

left justify in out

Zamestnáva približne 12 % z celkového počtu obyvateľov krajiny a na celkovej priemyselnej produkcii sa podieľa až 45 %, je teda kľúčovým odvetvím priemyslu na Slovensku.
     

"Vzhľadom na silnú exportnú orientáciu na západné trhy bol strojársky sektor na Slovensku najviac poznačený globálnou hospodárskou krízou. A to nielen poklesom tržieb, ale aj stratami z dôvodu oneskorených platieb, neplatenia alebo insolvencie odberateľov," skonštatoval obchodný riaditeľ nadnárodnej spoločnosti Coface Slovensko Zoltán Makai.
     

Hoci po oživení sektora v roku 2010 prišlo k racionalizácii počtu zamestnancov, naďalej pretrváva opatrnosť a obozretnosť zo slabších krízových rokov. 
     

"Dôsledkom je pretrvávajúci všeobecný trend znižovania zásob, optimalizácia skladových priestorov a zmena v obrátkach na spôsob 'just-in-time'. Takéto prostredie vytvára značný tlak na zvyšovanie tempa výroby a dodržovanie stanovených termínov," povedal Makai, čo podľa neho ohrozuje odberateľské vzťahy a znižuje konkurencieschopnosť.
     

Trh a neustála potreba inovácií kladie veľké nároky na rýchle naplnenie predstáv klientov do výrobných procesov a vyžaduje si vysokú adaptabilitu a pružnosť podniku. Tieto faktory sťažujú podnikanie v strojárskom priemysle a zvyšujú zraniteľnosť strojárskych firiem aj do budúcnosti. 
     

Negatívnym faktorom je príliv lacných a menej kvalitných výrobkov a nedostatočné zabezpečenie úhrad odberateľov. Firmy podľa Makaia šetria na poistení pohľadávok. "Poistenie pohľadávok pritom umožňuje aj ich vymáhanie," upozornil. Zodpovedný prístup k týmto rizikám je preto nevyhnutný. "Môžu totiž viesť k celkovému narušeniu cash-flow a v konečnom dôsledku ohroziť celý chod podniku, či znemožniť prístup k finančným i výrobným zdrojom," varoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies