Strojári z košickej TUKE chcú v Londýne prekonať svoj rekord s úsporným autom

NETKY.SK • 27 Jún 2018, 15:10 • 2 min
Strojári z košickej TUKE chcú v Londýne prekonať svoj rekord s úsporným autom

KOŠICE – Nové úsporné auto aj tento rok skonštruoval tím študentov Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Mladí konštruktéri sa s ním zúčastnia na 34. ročníku pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2018, ktorý sa bude konať 5.– 8. júla v Londýne. Snahou bude prekonať ich doterajší slovenský rekord v tejto súťaži, a to 783 kilometrov na liter paliva.

slovakia

left justify in out

Novo upravené vozidlo na benzínový pohon má vylepšený aerodynamický tvar, ktorý eliminuje odpor vzduchu, a odľahčená karoséria z uhlíkových vlákien znižuje celkovú váhu vozidla na 35 kilogramov. Rozmery vozidla sú 270 x 70 x 65 centimetrov, maximálna rýchlosť je 40 - 70 km/h.

 

 

img

Foto: TASR

 

 

Košickí vysokoškoláci, ktorí auto v stredu predstavili novinárom, zabojujú o dobrý výsledok v konkurencii 149 tímov z 24 krajín.

 

Strojári z TUKE boli v roku 1994 prvým slovenským tímom a zároveň aj prvým tímom zo strednej Európy, ktorý sa zúčastnil na pretekoch Shell Eco-marathon Europe. Na tomto ročníku chcú prekonať hranicu 1000 kilometrov na liter paliva.

 

Zo Slovenska bude na súťaži štartovať aj tím bratislavskej Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) a študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej (SPŠD) v Trnave, ktorí sa po minuloročnej premiére opäť predstavia s úsporným elektromobilom.

 

Preteky energeticky najefektívnejších vozidiel sú súčasťou festivalu Make the Future. Ten prináša vízie o budúcich zdrojoch energie a spôsoboch, ako budú ľudia v mestách žiť, pracovať či cestovať. Dejiskom festivalu je Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies