Stroj času môže fungovať! Vedci vytvorili jeho model

NETKY.SK • 30 August 2018, 11:01 • 2 min
Stroj času môže fungovať! Vedci vytvorili jeho model

Podarí sa vedcom na základe navrhnutého modelu zostrojiť stroj času?

slovakia

left justify in out

Určite si z detstva pamätáte nejednu rozprávku, kde hrdinovia cestovali v čase pomocou zázračného stroja, ktorý ich prenášal z prítomnosti do minulosti, z minulosti do budúcnosti a naopak. Iste vám vtedy rodičia vysvetlili, že nič ako stroj času neexistuje a človek sa nemôže vrátiť späť ani nahliadnuť do toho, ako bude svet vyzerať o niekoľko storočí. Preto budete možno prekvapení, ale stroj času by reálne bolo možné zostrojiť.

 

S týmto tvrdením prišli teoretickí fyzici z univerzity v Britskej Kolumbii, ktorí sa touto problematikou zaoberajú už dlhší čas. Tvrdia, že matematický model síce vytvorili, problém však je, že nám zatiaľ chýba takzvaná „exotic matter“, teda supermateriál, pomocou ktorého by bolo možné previesť teóriu do praxe.

 

Ben Tintpett s Davidom Tsangom využili Einsteinovu teóriu relativity, pomocou ktorej vytvorili model cestovania v čase. Nazvali ho Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time (TARDIS).  To, akým spôsobom vnímame čas súvisí so zakrivením časopriestoru. Teória relativity hovorí, že gravitáciu telies spôsobuje práve tento fenomén, vďaka ktorému sa planéty pohybujú po eliptickej dráhe okolo telies s vyššou hmotnosťou. Ak by bol časopriestor plochý, planéty by sa pohybovali po dráhe priamky. „Aj časová súčasť časopriestoru vykazuje vo vesmíre znaky zakrivenia. Je dokázané, že v blízkosti čiernych dier plynie čas pomalšie. Náš matematický model využíva zakrivený čas v časopriestore tak, aby sa „pasažier“ ocitol v kruhu a nie v línii priamky,“ vysvetľujú vedci.

 

Matematický model stroja času teda počíta s akousi „bublinou“, v ktorej by bol časopriestor uzatvorený v tvare kruhu. Ak by sa v rámci neho človek dokázal presúvať rýchlosťou svetla, mohol by podľa ľubovôle cestovať v čase sem a tam. Hoci výpočty sedia, budeme si musieť zrejme ešte chvíľu počkať na to, kým vynájdeme technológiu, ktorá by niečo podobné umožňovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies