Štrnásť krajín EÚ musí vrátiť 169 miliónov z fondov poľnohospodárskej politiky

NETKY.SK • 13 August 2013, 13:59 • 2 min
Štrnásť krajín EÚ musí vrátiť 169 miliónov z fondov poľnohospodárskej politiky

BRUSEL - Celkom 180 miliónov eur z fondov poľnohospodárskej politiky EÚ, ktoré členské štáty použili neoprávnene, budú musieť byť vrátené späť, do spoločnej pokladnice EÚ. Uviedla dnes Európska komisia (EK) v rámci takzvaného postupu zúčtovania.

slovakia

left justify in out

Niektoré z členských štátov už časť z neoprávnene použitých súm stihli vrátiť a tak dnešné rozhodnutie EK sa v skutočnosti týka sumy okolo 169 miliónov eur. Tieto peniaze sa vrátia do eurorozpočtu z dôvodu nedodržania pravidiel EÚ alebo neadekvátnych kontrolných postupov pri poľnohospodárskych výdavkoch.

Členské štáty sú zodpovedné za vyplácanie a kontrolu výdavkov v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) a EK je povinná zabezpečiť, aby členské štáty správne využívali pridelené finančné prostriedky. Podľa posledného rozhodnutia bude EK spätne inkasovať finančné prostriedky od 14 členských štátov únie: Belgicka, Dánska, Fínska, Francúzska, Grécka, Írska, Lotyšska, Luxemburska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Slovinska, Spojeného kráľovstva, Španielska a Talianska. Medzi najvýznamnejšie finančné korekcie patrí suma 40,4 milióna eur, ktorú musí vrátiť Británia za nedostatky týkajúce sa systému identifikácie poľnohospodárskych pozemkov - geografický informačný systém (LPIS-GIS). Druhú najvyššiu položku, 39,2 miliónov eur (v čistom už iba 30,4 milión eur), musia vrátiť Poliaci za nedostatky spojené s LPIS-GIS, administratívnymi krížovými kontrolami, platbami, či uplatňovaním sankcií.

Členské štáty EÚ sú zodpovedné za riadenie väčšiny platieb SPP, a to najmä prostredníctvom svojich platobných agentúr. Tieto agentúry majú na starosti kontroly, napríklad overenie nárokov poľnohospodárov na priame platby. Komisia realizuje viac než 100 auditov ročne s cieľom overiť, či kontroly členských štátov a ich reakcie na zistené nedostatky sú dostatočné a či boli pridelené prostriedky EÚ vynaložené správne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies