Strieborný Varga : Svetový šampionát bol najťažšou súťažou roka

NETKY.SK • 10 November 2015, 11:46 • 2 min
Strieborný Varga : Svetový šampionát bol najťažšou súťažou roka

BRATISLAVA - Slovenskí kulturisti Andrej Varga a Peter Kováč prežívajú vo svojich kariérach úspešné chvíle. Počas uplynulého víkendu získali na 69. majstrovstvách sveta v španielskom Benidorme v silnej konkurencii strieborné medaily. Zatiaľ čo Varga zopakoval na MS úspech z roku 2010, Kováč si vybojoval na tomto podujatí prvý kov.

slovakia

left justify in out

Na šampionáte sa predstavilo celkovo 300 súťažiacich z 82 krajín sveta. "V takejto konkurencii dosiahli chlapci skvelé výsledky. V Petrovej kategórii do 95 kg bolo až dvadsaťštyri kulturistov," zdôraznil tréner Ľuboš Matejička.

 

Tento rok bol náročný najmä pre Vargu. MS boli jeho piatym podujatím v tomto roku. Predtým absolvoval majstrovstvá Slovenska, majstrovstvá Európy, európske hry v Baku a nominačné preteky na šampionát. Na ME skončil strieborný, avšak po dodatočnom dopingovom prehrešku víťaza sa posunul na prvé miesto. "Som rád, že som mohol reprezentovať Slovensko. MS boli rozhodne najťažšou súťažou v tomto roku. Je tam mnoho pretekárov, ktorí sú z roka na rok lepší," povedal čerstvý vicemajster v klasickej kulturistike do 175 cm.

 

Aj druhý čerstvý majiteľ striebra z MS 2015 v Benidorme Andrej Varga pri opise svojho úspechu zdôraznil predovšetkým disciplínu v živote i pri športovaní. Vďaka tomu si na minulotýždňovom šampionáte po piatich rokoch zopakoval strieborný úspech z MS v Budapešti. Navyše Varga, ktorý celý rok súťaží, absolvoval všetky podujatia bez prestávky. "Rok som bol takpovediac na rybách, od novembra do novembra som držal prísnu diétu. Nebolo to jednoduché vydržať. Kde treba hľadať základy mojich úspechov? V prezentácii a symetrii postavy. A čo sa týka prípravy, tak jednoznačne v disciplíne a odriekaní, ochote tvrdo drieť a pre svoje sny veľa obetovať," zdôraznil rodák z Bratislavy. "Ako som prežíval vyhlasovanie výsledkov? Ani sa nepýtajte. Na pódiu som najskôr dostal na hruď bronzovú medailu. Ocenili ma ako tretieho. Našťastie, hlavný rozhodca do záverečného dekorovania zasiahol, ospravedlnil sa mi, že organizátori sa pomýlili a uviedol, že správne mi patrí striebro... Bola to veľká úľava, keď mi konečne dali tú správnu medailu. Vtedy som sa naozaj veľmi tešil, hoci nezvyknem extra prežívať veľké emócie. Tri dni som nepil vodu, aby som čo najlepšie vyrysoval svaly, takže vtedy som na pódiu mlel z posledného," skonštatoval 39-ročný Andrej Varga, ktorý sa na súťažných pódiách s úspechom pohybuje od roku 2008. Jeho snom je byť aspoň raz v kariére majstrom sveta v klasickej kulturistike. 

 

So svojím výkonom bol spokojný aj Kováč. "Vôbec som nečakal, že by som mohol po prezentácii postúpiť medzi najlepších," priznal. Kováč skončil na minuloročných majstrovstvách Európy na treťom mieste, jeho striebro zo svetového šampionátu teda poukazuje na zlepšenú formu. Podľa jeho slov sa uplynulý rok a pol zlepšila hustota a kvalita jeho svalstva. "Začal som cvičiť iným štýlom. Podarilo sa mi odstrániť slabiny, ktoré som mal vo vrchnej časti tela," poznamenal Kováč.

 

Tréner sa vyjadril aj k mediálne známemu kulturistovi Adamovi Cibuľovi, ktorý sa neprebojoval do najlepšej pätnástky. Ako povedal, Cibuľa splnil všetky dohodnuté podmienky, aby ho mohli nominovať na svetový šampionát. "Mal však príliš veľkú konkurenciu. Treba si ale uvedomiť, že má už 51 rokov. Z tohto pohľadu bol v optimálnej forme," vysvetlil.

 

Generálneho sekretára Slovenskej asociácie kulturistky, fitness a silového trojboja Ladislava Meška teší, že rozhodcovia začali brať do úvahy aj estetickú stránku súťaže. "Šéf rozhodcovskej komisie začal striktne uplatňovať pravidlo o vylučovaní rôznych 'deformácií', ako je napríklad vyduté brucho. Títo športovci tak dostávajú menej bodov," vysvetlil Meško. Dodal, že to je z dôvodu, aby sa kulturistika nezačala zameriavať len na obrovské svaly.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies