Stretnutie v Londýne vylúčilo rolu al-Asada v ďalšej vláde

NETKY.SK • 22 Október 2013, 18:20 • 2 min
Stretnutie v Londýne vylúčilo rolu al-Asada v ďalšej vláde

LONDÝN – Účastníci medzinárodného stretnutia o Sýrii v Londýne sa v utorok zhodli, že sýrsky prezident Baššár al-Asad nemôže zohrávať žiadnu rolu v budúcej vláde krajiny. Informoval o tom britský minister zahraničia William Hague, ktorý bol hostiteľom podujatia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na stretnutí sa zúčastnili predstavitelia sýrskej opozície a ministri zahraničia krajín angažujúcich sa v skupine Priatelia Sýrie, pričom hlavným cieľom bola príprava na dlho plánovanú konferenciu známu pod názvom Ženeva 2. Účastníci dnešného stretnutia sa podľa Hagua dohodli na “viacerých dôležitých krokoch”. Koalíciu sýrskych opozičných síl vyzvali na účasť na mierovej konferencii pod záštitou OSN, ktorá by podľa Hagua mala viesť k "vytvoreniu prechodného vládneho orgánu s výkonnými právomocami”. “Al-Asad nebude mať žiadnu rolu v budúcej vláde Sýrie,” zdôraznil Hague.

Líder sýrskej opozičnej koalície Ahmad Džarbá účastníkom londýnskeho stretnutia povedal, že opozícia sa na ženevskej mierovej konferencii nezúčastní, ak jej cieľom nebude odchod al-Asada z funkcie. Koalícia sýrskych opozičných síl by podľa neho v opačnom prípade stratila dôveryhodnosť. “Ľudia nám nebudú dôverovať a budú nás považovať za zradcov revolúcie,” vyhlásil Džarbá. Al-Asad však už jasne vyhlásil, že odstúpiť z postu nemieni a dokonca vyhlásil, že by mohol na budúci rok opäť kandidovať vo voľbách.

Rusko a Spojené štáty sa začiatkom októbra dohodli, že konferencia o Sýrie sa bude konať v polovici novembra, presný termín však nebol stanovený. Ženeva 2 má nadviazať na podobné podujatie z júna 2012, keď svetové mocnosti podporili myšlienku prechodnej vlády v Sýrii. Na stretnutí by sa mali zúčastniť obe strany sýrskeho konfliktu, ktorý si od marca 2011 vyžiadal už vyše 115 000 obetí na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies