AKTUALIZOVANÉ: Vraždu britského poslanca vyšetruje protiteroristická jednotka

NETKY.SK • 15 Október 2021, 17:13 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Vraždu britského poslanca vyšetruje protiteroristická jednotka

LONDÝN - Konzervatívny politik zomrel po prevoze do nemocnice.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 15. októbra 21:19

 

Vyšetrovanie vraždy poslanca britskej Konzervatívnej strany Davida Amessa povedú príslušníci protiteroristickej policajnej jednotky. Oznámil to šéf polície z anglického grófstva Essex Ben-Julian Harrington. 

 

"Vyšetrovanie je vo veľmi ranom štádiu a vedú ho príslušníci špeciálneho protiteroristického útvaru,“ povedal prítomným novinárom Harrington. Vyšetrovatelia podľa neho budú musieť určiť, či ide o teroristický čin, alebo nie.

 

Poslanec britskej Konzervatívnej strany David Amess, ktorého dnes (15. októbra) viackrát bodol 25-ročný útočník počas stretnutia s voličmi v jeho volebnom obvode, svojim zraneniam podľahol. K útoku došlo krátko popoludní v metodistickom kostole Belfairs v meste Leigh-on-Sea, ktorý sa nachádza približne 62 kilometrov východne od metropoly Londýn. 

 

 

Polícia uviedla, že bezprostredne po útoku skončil muž v putách. „V súvislosti s prípadom po nikom inom nepátrame a nepredpokladáme, že by naďalej existovala hrozba pre širšiu verejnosť,“ doplnila polícia z anglického grófstva Essex. Polícia priblížila, že zatkla 25-ročného muža pre podozrenie z vraždy. "Momentálne je vo väzbe," spresnila vo vyhlásení. 

 

Zranený poslanec bol na mieste ošetrený, avšak po prevoze do nemocnice zomrel. Polícia mužovu totožnosť nepotvrdila. Motív útoku nie je známy.

 

 

Amess (69) bol členom britského parlamentu za obvod Southend West od roku 1997, poslancom od roku 1983. Násilie voči britským politikom je ojedinelé.

 

V júni 2016 útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú. Krajne pravicový extrémista dostal za svoju politicky motivovanú vraždu doživotie.

 

Prečítajte si tiež: Obvinený vrah poslankyne Coxovej na súde provokoval vyhlásením



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona