Stretnutie s piesňou prilákalo na Oravu viac ako 200 folkloristov

NETKY.SK • 15 November 2016, 15:26 • 2 min
Stretnutie s piesňou prilákalo na Oravu viac ako 200 folkloristov

DOLNÝ KUBÍN - Viac ako 200 účinkujúcich prilákala do Dolného Kubína celoštátna súťaž hudobného folklóru Stretnutie s piesňou. Tri tituly laureátov putovali do Trenčianskeho kraja - Ľudovej hudbe Pala Michaličku, ženskej speváckej skupine Podžiaran z Papradna a Miroslave Rosákovej za spev. Štvrtý titul si odniesol Tomáš Fekiač ako sólista inštrumentalista z Detvy.

slovakia

left justify in out

"Aj tento rok sa potvrdilo, že ľudová pieseň nie je niečo, čo postupne odchádza do zabudnutia, niečo, čomu ľudia nevenujú pozornosť, niečo, čo je na okraji záujmu. Práve naopak. Veľké množstvo účinkujúcich predviedlo svoj talent, svoj vzťah a lásku k slovenskej ľudovej piesni, ktorá je rozmanitá a jedinečná v každom regióne Slovenska," povedal pre TASR riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.

 

Na dolnej Orave sa podľa neho stretli najlepší interpreti hudobného folklóru za rok 2016. Súťažiaci prezentovali ľudové piesne regiónov Abova, Zemplína, Šariša, Spiša, Oravy, Kysúc, Podpoľania, Horehronia, Gemera, Hontu, horného Ponitria, stredného Považia, Myjavska, Záhoria a z okolia Trnavy. Účinkujúci súťažili v štyroch kategóriách. Najpočetnejšie zastúpenie bolo v kategórii speváckych skupín.

 

Súťaž hudobného folklóru dospelých vyhlasuje OKS každý druhý rok a jej hlavným poslaním je podporovať a rozvíjať pozitívny vzťah k tradičnej ľudovej kultúre a podnecovať interpretov k aktívnej činnosti v tejto oblasti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies