Stretnutie na kozmodróme Vostočnyj. Vyhlásenia Putina a Lukašenka

NETKY.SK • 13 Apríl 2022, 11:59 • 2 min
Stretnutie na kozmodróme Vostočnyj. Vyhlásenia Putina a Lukašenka

KOZMODROM VOSTOČNYJ – Rozhovor prezidentov Ruska a Bieloruska Vladimira Putina a Alexandra Lukašenka na kozmodróme Vostočnyj trvali takmer tri hodiny. Prezident Putin oznámil plány Ruska obnoviť lunárny program. Informovali o tom RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Spolupráca vo vesmíre

 

Na tlačovej konferencii Putin poznamenal, že Rusko si zachováva vedúce postavenie vo vesmírnom sektore. „Všetko, čo sme videli počas našej návštevy kozmodrómu Vostočnyj, všetky úspechy vo vesmírnom prieskume v uplynulých rokoch naznačujú, že naša krajina si zachováva svoje vedúce postavenie v kozmonautike, je jedným z lídrov,“ povedal.

 

img

 

Poznamenal tiež, že Rusku a Bielorusku sa podarilo udržať a zvýšiť spoluprácu v oblasti kozmického výskumu, realizovať spoločné programy. Plánujú ďalšie posilnenie spolupráce v tejto oblasti. Napríklad zintenzívnenie vytvárania vesmírneho systému pre diaľkový prieskum Zeme.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajinci chytili „Putinovho kmotra“. Ponúkli výmenu

 

Okrem toho sa bieloruskí špecialisti budú podieľať na výstavbe vesmírnej infraštruktúry v Rusku, a to aj na kozmodróme Vostočnyj.budúci rok sa môže uskutočniť let bieloruského kozmonauta, dodal Putin s tým, že už dal pokyn Roskosmosu, aby začal s prípravnými prácami.

 

Rusko obnoví lunárny program

 

Rusko obnoví lunárny program, povedal Vladimir Putin na slávnostnom odovzdaní cien pre kozmonautov, ktoré sa konalo na kozmodróme Vostočnyj.

 

„Budeme pokračovať vo vytváraní dopravnej vesmírnej lode novej generácie a technológii pre jadrovú vesmírnu energiu, kde máme určite veľmi dobrú a absolútne jasnú výhodu. Obnovíme lunárny program,“ zdôraznila hlava štátu.

 

img

 

Spresnil, že ide o štart automatického aparátu vesmírneho robotického komplexu Luna-25 z kozmodrómu Vostočnyj. Prezident zdôraznil, že Rusko splní všetky svoje plány vo vesmírnom sektore aj napriek pokusom zvonka zabrániť mu v napredovaní.

 

Moskva a Minsk proti sankciám

 

Pre Rusko a Bielorusko je dôležité prehĺbiť integráciu v rámci Spojených štátov v komplexe vojny so sankciami, zdôraznil Putin. „Naďalej budeme spoločne vystupovať proti akýmkoľvek pokusom o spomalenie rozvoja našich krajín alebo ich umelú izoláciu od globálnej ekonomiky,“ povedal.

 

K téme: VIDEO: Na ISS mieria traja boháči. Každý zaplatil za „letenku“ 55 miliónov dolárov

 

Prezident poznamenal, že pokusy o izoláciu Moskvy a Minska sú absolútne zbytočné. Dodal, že Moskva udržiava najvýhodnejšie ceny ropy a plynu dodávaného Bielorusku na domácu spotrebu a platby za ne sa prepočítavajú na ruské ruble. Hlava štátu zdôraznila, že ruská ekonomika funguje stabilne a efektívne.

 

img

 

Podľa Putina, ak budú odporcovia Ruska naďalej pokračovať v prehlbovaní svojich aktivít, straty budú znášať tí, ktorí uvalia sankcie.      

 

Možno vás zaujme: Silné slová Joe Bidena. Povedal to, čomu sa mnohí vyhýbali!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona