Stretnutie ministrov zahraničia V4 sa konalo aj za účasti Turecka

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 15:13 • 2 min
Stretnutie ministrov zahraničia V4 sa konalo aj za účasti Turecka

BRATISLAVA - Počas dnešného dňa sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZV EZ) SR Miroslav Lajčák vyjadril, že Turecko zohráva svojou polohou veľmi dôležitú úlohu v oblasti bezpečnosti pre Európu.

slovakia

left justify in out

"Turecko je pre nás dôležitým partnerom, je to náš spojenec v NATO, je to kandidátska krajina na členstvo v Európskej únii (EÚ), krajina, ktorá zohráva veľmi dôležitú úlohu v regióne, ktorý je veľmi dôležitý pre bezpečnosť v Európe," povedal minister v Bratislave na tlačovej konferencii pri stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Turecka.

 

"Treba si uvedomiť aj to, že Turecko je krajinou, ktorá prichýlila najväčší počet utečencov a migrantov na celom svete," povedal a spresnil, že Turecko prijalo 4,5 milióna ľudí, z ktorých 3,6 milióna prišlo zo Sýrie. "Vďaka dohode, ktorú EÚ s Tureckom uzavrela v roku 2016, sa Turecko stalo hrádzou pred nekontrolovaným prílivom migrantov do Európy," uviedol.

 

img

 

Počas pracovného obeda sa zástupcovia krajín V4 a Turecka budú venovať primárne vzťahom medzi EÚ a Tureckom. "V rámci EÚ sú krajiny, ktoré volajú po zastavení prístupových rokovaní s Tureckom," povedal minister a uviedol, že Slovensko takýto názor nezastáva.

 

"My hovoríme, že pokiaľ krajina má úprimný záujem o členstvo v EÚ a pokiaľ je pripravená splniť všetky podmienky, ktoré z toho vyplývajú, mala by dostať šancu a tá šanca sa môže prejaviť len v prístupových rokovaniach," uviedol Lajčák. Upozornil však na to, že podmienky vstupu do EÚ je nutné plniť.

 

Po obede nasledovali bilaterálne rokovanie medzi Lajčákom a jeho tureckým kolegom Mevlütom Čavušoglom. Cieľom nich by malo byť prehĺbenie vzťahov medzi krajinami, ako aj riešenie konkrétnych problémov v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), kde je dokonca Turecko momentálne zastúpené v rámci pozorovateľskej misie na Ukrajine.

 

img

 

So zástupcami krajín V4 sa venovali téme nepravidelnej migrácie, ktorá je podľa slov tureckého ministra zahraničných vecí výzvou, ktorú je potrebné riešiť spoločne. "Nie je to len záležitosť Európy, ale globálna výzva, na ktorej musíme ďalej spoločne pracovať," povedal.

 

Minister zahraničných vecí ČR Tomáš Petříček uviedol, že Česká republika rovnako vníma potrebu riešenia situácie v Sýrii a pokračovania v dialógu s Iránom. Poľský vicepremiér Marcin Przydacz zdôraznil, že prítomnosť tureckého ministra zahraničných vecí je dôležitá na diskusiu o situácii na Blízkom východe alebo v Sýrii. Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó vyzdvihol spoluprácu s Tureckom v oblastiach boja proti terorizmu a zastavenia migrácie.

 

img

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies