Stretnutie ministrov krajín V4 a NB8 si vyžiadalo viacero opatrení

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 18:34 • 2 min
Stretnutie ministrov krajín V4 a NB8 si vyžiadalo viacero opatrení

ŠTRBSKÉ PLESO - Stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4), Severskej rady a pobaltských krajín (NB8), ktoré sa konalo dnes a vo štvrtok (12.3.) na Štrbskom Plese, si vyžiadalo viacero opatrení.

slovakia

left justify in out

Hotel, v ktorom boli diplomati ubytovaní, museli predošlí hostia opustiť už v ranných hodinách, aby sa všetko potrebné načas pripravilo. Cesty k hotelu boli uzavreté, okolie strážili desiatky policajtov.
     

„Na medzinárodnú večeru sme použili slovenské suroviny, ale menu nebolo iba slovenské. Keďže išlo o večeru, tak sme volili ľahké jedlá, podávalo sa morčacie mäso, nórsky losos, čerstvé cestoviny, šaláty odľahčené ľahkými dressingami. Prekvapenie, čo sa jedla týka, sme nemohli pripraviť žiadne, pretože pravidlá pri takýchto diplomatických akciách sú veľmi striktné a musíme ísť presne podľa protokolu,“ priblížil šéfkuchár Hotela Kempinski na Štrbskom Plese Tomáš Tejbus.  
     

Tatranskí kuchári pripravovali pre diplomatov aj dnešné raňajky, kde sa podávala selekcia slovenských produktov. „Slovensko reprezentujú hlavne kvalitné syry, parenice, korbáčiky. Máme lokálneho mäsiara, ktorý nám pripravuje veľmi dobré klobásky a tiež údene bravčové produkty,“ doplnil Tejbus. Ochutnávačov jednotlivé delegácie nemali, do kuchyne však nesmel vkročiť nikto iný ako personál kuchyne. Všetci diplomati boli ubytovaní v tzv. junior apartmánoch, prezidentský apartmán bol použitý na bilaterálne rokovania. Žiadne extra požiadavky diplomati na personál hotela nemali.
     

Štrbské Pleso už bolo v minulosti dejiskom podobného rokovania medzinárodného významu. V máji 2012 sa tu konalo stretnutie prezidentov krajín V4. Rezort zahraničných vecí si túto lokalitu na rokovanie vybral najmä kvôli bezprostrednej blízkosti tatranskej prírody. Minister Miroslav Lajčák chcel svojim kolegom ukázať aj scenériu slovenských veľhôr. Počasie však k diplomatom prívetivé nebolo, a tak Tatry ani veľmi nevideli. 

     

„To mi je skutočne ľúto, ale hory sú už také. Som presvedčený, že keby videli tú krásnu scenériu Štrbského Plesa a hôr, ktoré sú tu, tak by ten ich zážitok z Tatier bol ešte silnejší. Ale môžem povedať, že aj napriek tomu bolo toto stretnutie veľmi vydarené, všetci, ktorí sa podieľali na organizácii, odviedli skvelú prácu. Partneri mi veľmi ďakovali, veľmi si užili pobyt v Tatrách, dokonca aj tú štvrtkovú večernú jazdu na vozoch, hoci bolo dosť chladno, ale aj to je súčasť toho zážitku a pomohlo im to lepšie pochopiť túto časť Slovenska,“ konštatoval minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies