Stretnú sa predstavitelia parlamentov členských štátov EÚ

NETKY.SK • 3 September 2016, 10:04 • 2 min
Stretnú sa predstavitelia parlamentov členských štátov EÚ

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko dnes pred poludním slávnostne otvorí Medziparlamentnú konferenciu o spoločnej zahraničnej bezpečnostnej a o spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike (SZBP a SBOP). Dvojdňová konferencia potrvá do nedele v Jazdiarni Bratislavského hradu.

slovakia

left justify in out

Úvodné slová konferencie budú patriť nielen Dankovi, ale aj predsedovi Zahraničného výboru NR SR Františkovi Šebejovi, predsedovi Výboru pre obranu a bezpečnosť NR SR Antonovi Hrnkovi a Elmarovi Brokovi, predsedovi Zahraničného výboru Európskeho parlamentu. „Pán predseda poriada túto konferenciu, čiže príprava je naozaj dôsledná,“ reagovala hovorkyňa NR SR Zuzana Čižmáriková. Na konferencii sa zúčastní aj Federica Mogherini, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka Európskej komisie.


Medziparlamentná konferencia parlamentov členských štátov EÚ je priestorom pre vzájomnú výmenu informácií v oblasti bezpečnostnej a obrannej. Zúčastnení členovia parlamentov môžu počas stretnutia prijímať nezáväzné závery o záležitostiach SZBP a SBOP. Na konferencii sa zúčastnia delegácie národných parlamentov členských štátov EÚ a Európskeho parlamentu. Z každej krajiny sa na stretnutí môže zúčastniť najviac šesť poslancov.


Medziparlamentná konferencia sa schádza raz za šesť mesiacov v štáte aktuálne predsedajúcom Rade EÚ alebo v Európskom parlamente v Bruseli. Vedie ju parlament predsedníckeho štátu.


Konferencia predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie sa na svojom zasadnutí vo Varšave v apríli 2012 uzniesla na vytvorení Medziparlamentnej konferencie o SZBP a SBOP. Podnetom pre založenie bola snaha o posilnenie úlohy národných parlamentov členských štátov EÚ a Európskeho parlamentu pri formovaní rozhodnutí EÚ v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona