Stret demonštrantov a polície v Zimbabwe si vyžiadal najmenej 40 zranených

NETKY.SK • 27 August 2016, 08:09 • 2 min
Stret demonštrantov a polície v Zimbabwe si vyžiadal najmenej 40 zranených

HARARE - Zimbabwianska polícia v piatok podľa opozičných zdrojov a očitých svedkov násilne rozohnala účastníkov protestnej akcie v metropole Harare, hoci akcia bola povolená Najvyšším súdom.

slovakia

left justify in out

K stretu došlo v piatok ráno po tom ako polícia zabránila demonštrantom zhromaždiť sa a pochodovať k úradom volebnej komisie, kam chceli doručiť petíciu žiadajúcu volebnú reformu, informovala agentúra DPA.


Podľa hovorcu opozičnej strany Luka Tamborinyoku bolo zranených najmenej 40 ľudí. Polícia použila obušky, slzný plyn a vodné delo, aby rozohnala demonštrantov, ktorí podpaľovali pneumatiky, obchody a blšie trhy a hádzali predmety do polície. Hovorkyňa polície Charity Charambaová obvinila demonštrantov z rabovania obchodov a povedala, že desiatky z nich boli zatknutí.


Opozičné strany zorganizovali pochod v snahe zatlačiť na prezidenta Roberta Mugabeho, aby uskutočnil volebnú reformu ešte pred voľbami, ktoré sa budú konať v roku 2018.


Bývalý premiér Morgan Tsvangirai povedal, že tvrdá policajná reakcia je príznačná pre zlyhanie zákona a poriadku v Zimbabwe. Mugabe v reakcii na jeho slová povedal, že Tsvangirai "sa snaží dostať k moci za každú cenu". Bývalý premiér si myslí, že Zimbabwe zažije svoju vlastnú arabskú jar, povedal Mugabe. "Nebudeme len stáť a prizerať sa tomu," dodal.


OSN sleduje situáciu v Zimbabwe veľmi pozorne, povedal Stephane Dujarric, hovorca generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. "Žiadame zimbabwianske úrady a vládu, aby zabezpečila, že práva ľudí na pokojný protest a zhromaždenie budú plne rešpektované," povedal.


Juhoafrická krajina zažíva už mesiace protesty proti údajnému zneužívaniu ľudských práv a zhoršovaniu ekonomickej situácie krajiny pod vedením Mugabeho. Mugabe vládne v Zimbabwe už od roku 1980.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies