Stres zo zmeny času pomáha odbúrať oddych, pohyb i ľahšia strava

NETKY.SK • 27 Marec 2016, 11:14 • 2 min
Stres zo zmeny času pomáha odbúrať oddych, pohyb i ľahšia strava

BRATISLAVA - Prechod zo zimného na letný čas pôsobí na človeka stresujúco. Aby sa organizmus na zmenu, ktorá "vezme hodinu", čo najlepšie adaptoval, radí psychológ prejsť počas tohto víkendu do naozaj oddychového režimu.

slovakia

left justify in out

"Posun času môže spôsobiť nervozitu, pocit únavy a rozladenosť, ktorá súvisí so zmenou biorytmu, na ktorý bol človek zvyknutý. Človek sa pod vplyvom zmeny môže ťažšie sústrediť, v niektorých prípadoch sa môže objaviť depresívna nálada," upozornila psychologička Denisa Maderová. "Zmenu komplikovanejšie vnímajú ľudia, ktorí sa ráno ťažšie budia, tí, ktorí nie sú tzv. rannými typmi a deti," dodala.

 

Podľa Maderovej je preto potrebné si na víkend, v ktorom sa zmena času udeje, zvoliť psychicky nenáročný, oddychový program. Ráno si dlhšie poležať a celkovo sa nenútiť do aktivít, aby sa telo postupne naladilo na nový režim a vytvorilo si nový biorytmus. "Veľkonočný víkend je na to ako stvorený, venujte sa sami sebe, rodine a priateľom," radí psychologička. Za užitočný považuje aj pohyb na čerstvom vzduchu a prechádzky. "Telu pomôžeme odbúrať stres a dodať novú energiu, ktorá nás udrží v rovnováhe a podporí dobrý spánok," vysvetlila.

 

Adaptáciu uľahčuje aj ľahká strava, dostatok tekutín a vitamínov. "Telo si na posun musí zvyknúť, oveľa lepšie to zvládne, ak ho nebudeme zaťažovať ťažkými jedlami," ozrejmila.

 

Maderová poukázala na to, že zvyknúť si na zmenu času predsa len nejaký deň trvá. "Preto je dobré v tých najbližších dňoch zbytočne neponocovať," vyzvala.

 

K prechodu zo zimného na letný čas došlo v noci nadnes. Hodiny sa posunuli nadránom z 02.00 h SEČ na 03.00 h letného času.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona