Stres najväčší nepriateľ organizmu: Kvôli stresu aj priberáme. Ako sa tomu vyhnúť

NETKY.SK • 30 Jún 2018, 12:00 • 2 min
Stres najväčší nepriateľ organizmu: Kvôli stresu aj priberáme. Ako sa tomu vyhnúť

BRATISLAVA - Stále viac výskumov dochádza k rovnakým výsledkom. Akýkoľvek druh stresu, či už chronický, alebo akútny, ovplyvňuje stav našej váhy. Nová štúdia Americkej psychologickej asociácie navyše uviedla, že ženy majú väčšiu tendenciu priberať, pretože riešia ďaleko viac stresových záležitostí ako muži. Ako so stresom naložiť, aby sa to nepodpísalo na našej váhe?

slovakia

left justify in out

Vedeli ste, že nešťastný vzťah nás zvyčajne "rozmerovo obohatí" o desať percent v páse navyše? Že vinou traumatických zážitkov, ako je znásilnenie, vlámanie alebo strata zamestnania, rýchlejšie starneme a vyzeráme horšie? Asi je to logické. Je síce viac než lákavé tieto zmeny zvaliť na emočné prejedanie, ale pravdou je, že jedlo môže za prírastok na hmotnosti len čiastočne.

 

Príčinu hľadajte v praveku

 

Pravá príčina priberania je hlboko zakorenená v našom tele. Stres funguje ako spúšťač celého radu hormonálnych zmien, ktoré súvisia s pradávnym inštinktom prežitia. Naše telo totiž reaguje na všetky stresy rovnakým spôsobom.

 

"Či už sa jedná o život ohrozujúcu záležitosť, ako je útok medveďa, alebo o dodržaní pracovného času, naše telo reaguje zakaždým rovnako," potvrdzuje biochemik a fyziológ Shawn Talbott pre server Women 'Health.

 

Aké procesy sa v našom tele odohrávajú?

 

Po prvé, mozog inštruuje nadobličky, aby uvoľnili veľký prísun adrenalínu, ktorý stimuluje srdcovú frekvenciu a uvoľňuje uloženú energiu (glukózu a tuk), ktorú potom môžeme použiť k boju, prípadne k úteku. Ďalej nadobličky uvoľňujú kortizol, ktorý telu povie, aby doplnilo energiu, a stimuluje tak chuť k jedlu s vysokým obsahom kalórií (bohužiaľ mozog nevie, či sa daná energia naozaj spálila, alebo nie).

 

Po takomto procese môže kortizol zostať v tele aj niekoľko hodín a výsledok toho je, že máme neutíchajúcu chuť k jedlu a hlad, a to aj napriek tomu, že len sedíme za stolom pri počítači.

 

Ďalšou taktikou kortizolu je, že ukladá všetky nespálené kalórie ako tuk (často v oblasti brucha), ktorý slúži ako rýchly zdroj paliva, ktorý v minulosti slúžil na ochranu pred hladomorom či ako zdroj energie pre ďalší boj. Dnes ale kvôli nemu nemôžeme často zapnúť obľúbené nohavice.

 

Ako sa vysporiadať so stresom?

 

Fyzická aktivita je najlepším pomocníkom pri zhadzovaní váhy a zároveň je aj najúčinnejšou zbraňou pri znižovaní hodnoty kortizolu, pričom dôležitú úlohu tiež zohráva pravidelnosť a množstvo zahrnutého kardia v tréningu.

 

Ďalším variantom je stredomorská strava, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, antioxidanty, celozrnné výrobky, oriešky, semená, netučné mäso, olivový olej a fermentované potraviny, ako je jogurt alebo kefír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies