Strelec z masakry na premiére filmu o Batmanovi dostal doživotie

NETKY.SK • 8 August 2015, 07:13 • 2 min
Strelec z masakry na premiére filmu o Batmanovi dostal doživotie

CENTENNIAL - Za masakru v coloradskom kine v roku 2012 dostal 27-ročný James Holmes doživotie bez možnosti predčasného prepustenia. Rozhodla o tom v piatok 12-členná porota, ktorá zvažovala trest smrti.

slovakia

left justify in out

Holmes na premiére filmu o Batmanovi zastrelil 12 ľudí a 70 zranil. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Porota v zložení deväť žien a traja muži uznala minulý mesiac Holmesa vinným vo všetkých bodoch obžaloby. V piatok sa však nezhodla jednohlasne na treste smrti, Holmes preto dostal automaticky doživotný trest bez možnosti podmienečného prepustenia.


Porota oznámila svoje rozhodnutie po vyše šiestich hodinách zvažovania. Vo štvrtok zazneli záverečné argumenty procesu, ktorý trval vyše 100 dní.


Priatelia a rodinní príslušníci obetí plakali a potriasali hlavami, keď sudca Carlos Samour ml. čítal rozsudok a jeho zdôvodnenie.


Agentúra DPA citovala Sandy Phillipsovú, matku 24-ročnej Jessicy Ghawiovej. "Nevadí mi, že nedostal trest smrti, ale viem, že ďalší členovia rodiny sú veľmi rozčúlení."


Holmesova matka tichučko plakala, keď si spoločne s manželom a tímom obhajcu vypočula synov trest.
V procese vypovedalo 306 svedkov, polícia, zdravotníci, rodinní príslušníci a rodičia odsúdeného vraha predložili 2695 dôkazov a bolestných svedectiev.


Porota 16. júla odmietla Holmesov argument, že je nevinný z dôvodu nepríčetnosti. Masaker v Aurore z 20. júla 2012 bol najhorším činom od krviprelievania na strednej škole Columbine v štáte Colorado z 20. apríla 1999. Dvaja mladíci v škole zastrelili 12 študentov a jedného učiteľa a zranili 24 ľudí. Po útoku obaja spáchali samovraždu.

 

Vedúca obhajoby Tamara Bradyová vo štvrtok vyhlásila, že "smrť mentálne chorého človeka nie je spravodlivosť, bez ohľadu na vážnosť zločinu." Odvolávala sa na siedmich psychiatrov, ktorí označili jej klienta za duševne chorého.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona