Strelec z Kodane sympatizoval s islamistami, motívom zločinu to nebolo

NETKY.SK • 2 September 2016, 08:45 • 2 min
Strelec z Kodane sympatizoval s islamistami, motívom zločinu to nebolo

KODAŇ - Muž podozrivý zo streľby na policajtov a civilistu v dánskej metropole Kodaň sympatizoval s radikálnymi islamistickými skupinami, motívom streľby to však nebolo. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie dánskej polície.

slovakia

left justify in out

Súd 25-ročnému obvinenému nariadil väzbu v jeho neprítomnosti, pričom páchateľ sa nachádza v nemocnici vo vážnom stave. Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami.

 

Obvinený je dánskym občanom, narodeným v Bosne a Hercegovine. V Dánsku žil od svojich štyroch rokov, uviedla polícia vo vyhlásení.

 

Muž mal podľa polície evidentne vzťahy so salafistickou organizáciou Millatu Ibrahim (Nemecko túto organizáciu zakázalo už v roku 2012) a "sympatizoval s IS (Islamský štát). V súčasnej dobe nič nenasvedčuje tomu, že by toto malo mať vplyv na streľbu," píše sa vo vyhlásení polície.

 

Vyšetrovatelia namiesto toho predpokladajú, že podozrivý participoval na obchode s hašišom v kodanskej štvrti Christiania.

 

Polícia postrelila a kriticky zranila ozbrojeného Dána, keď ho prenasledovala po predchádzajúcej prestrelke v štvrti Christiania. Zranenia utrpeli dvaja policajti, pričom jeden z nich sa nachádza v kritickom stave a jeden náhodný okoloidúci turista.

 

Problém sa začal v stredu neskoro večer vo štvrti Christiania, známej trhom s hašišom, kde podľa polície útočník vytiahol strelnú zbraň, keď sa ho policajní príslušníci pokúšali zatknúť. Muž postrelil jedného policajta do hlavy a druhého do stehna a náhodného okoloidúceho do nohy, potom ušiel.

 

Polícia ho vypátrala o niekoľko hodín, päť kilometrov južne na kodanskom predmestí Kastrup neďaleko tamojšieho letiska a vo štvrtok nadránom ho postrelila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies