Strelec z Kodane pochádzal z Dánska, mal záznamy v trestnom registri

NETKY.SK • 15 Február 2015, 22:03 • 2 min
Strelec z Kodane pochádzal z Dánska, mal záznamy v trestnom registri

KODAŇ - Páchateľ útokov na kodanskú kaviareň a synagógu mal záznamy v trestnom registri týkajúce sa použitia násilia, prechovávania zbraní a napojenia na zločinecké gangy.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes dánska polícia, ktorá však odmietla zverejniť totožnosť strelca vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. 

 

Podľa jej informácií ide o 22-ročného muža narodeného v Dánsku, ktorý sa už v minulosti dopustil trestnej činnosti. Dánska tajná služba PET zase vyslovila predpoklad, že mladík mohol byť inšpirovaný islamským radikalizmom, januárovými teroristickými útokmi v Paríži a materiálmi z dielne extrémistických skupín. 

 

PET o tomto mladom mužovi vedela a už nejaký čas ho monitorovala. Nedisponuje však informáciami, ktoré by naznačovali, že by bojoval na strane džihádistov v Iraku alebo Sýrii.

 

Polícia sa domnieva, že strelec bol len "osamelým vlkom" a nemal ďalších komplicov, čo sa však ešte stále preveruje. V jeho byte zaistila dve strelné zbrane a v súčasnosti preveruje ich spojitosť s oboma útokmi. 

 

Prvý útok sa odohral v sobotu popoludní v kodanskej kaviarni, kde sa konalo podujatie o slobode slova. O život tam prišiel jeden účastník podujatia a traja policajti utrpeli zranenia. Predpokladaným terčom útočníka bol jeden z návštevníkov kaviarne, kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks, ktorý však vyviazol bez zranení.

 

K druhému útoku došlo hodinu po polnoci pred miestnou synagógou. Páchateľ tam zastrelil židovského príslušníka bezpečnostnej služby a zranil dvoch policajtov. O niekoľko hodín nato strelec zahynul pri prestrelke s členmi špeciálneho policajného komanda.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies