Strelec z Hurbanova sa má podľa psychiatrov liečiť v ústave

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 11:44 • 2 min
Strelec z Hurbanova sa má podľa psychiatrov liečiť v ústave

PEZINOK 26. marca (SITA) - Mestský policajt Milan Juhász (52), ktorý je obžalovaný z masakry v Hurbanove, patrí do ústavu a má sa liečiť. Taký je záver psychiatrov, ktorí ho vyšetrovali. Dnes jeden z nich - Miroslav Čerňan rozprával o zisteniach odborníkov pred Špecializovaným trestným súdom.

slovakia

left justify in out

Nepovedal však jednoznačne, či obžalovaný môže niesť aj trestnoprávnu zodpovednosť, i keď u neho nezistili úplnú nepríčetnosť počas streľby. „Vyjadrujeme to konštatovaním zmenšenia ovládacej a rozpoznávacej zložky konania. Obe považujeme za významne znížené, až blízke k vymiznutiu,“ povedal Čerňan novinárom. Na otázku, či Milan Juhász vedel, čo robí, odpovedal, že nemôžu jednoznačne odpovedať áno.

Streľba bola abnormálnou reakciou Milana Juhásza, došlo u neho k stavu vystupňovaného afektu. To je podľa znalca forenzne (súdne) závažný stav. U Milana Juhásza eskaláciou agresívneho konania došlo k vybitiu tohto afektového stavu. K tomu došlo po tom, ako sa u neho nezdravo hromadili negatívne emócie. Psychiater pripustil, že jedným z komponentov "poslednej kvapky" spustenia agresívneho konania mohla byť aj chemická reakcia, ktorá sa deje v tele počas doznievania požitia alkoholu. Milan Juhász si totiž večer pred masakrou dal niekoľko vinných strekov. Milana Juhásza znalec označil za puntičkára, ktorý ale v deň vraždy takýto nebol - z domu napríklad vyšiel v papučiach, najprv išiel zlou trasou. Zaznamenali u neho paranoidný vývoj, ktorý má nepriaznivý trend. Nevylučujú možnosť zopakovania jeho afektívneho konania. Aby sa zabránilo, že nepriaznivý vývoj jeho osobnosti prerastie do trvalej duševnej poruchy, navrhli pre neho ústavné psychiatrické liečenie. V prípade úspešného liečenia psychiatri pripúšťajú aj možnosť resocializácie obžalovaného. 

Znalci vidia za prechodným duševným stavom Milana Juhásza paranoidný vývoj osobnosti. Vyšetrením zistili neurologické poškodenie mozgu, ktoré však nie je degeneratívne - má zmeny na bielej hmote mozgu. „Zakladá zníženú emočnú odolnosť, neschopnosť udržať dlhodobé kontrolované napätie pod kontrolou,“ vysvetlil znalec, podľa ktorého Milan Juhász chápe zmysel prípravného trestného konania. Paranoidný vývoj ešte nemá charakter trvalej duševnej poruchy, môže však spôsobovať jeho problém pochopiť trestnosť svojich skutkov. 

Milan Juhász v pondelok v úvode súdneho procesu vyhlásil, že nepopiera spáchanie skutku, ako je uvedené v obžalobe. Podľa tohto opisu prišiel vlani v sobotu dopoludnia 16. júna v čase svojho voľna na dvor domu rómskej rodiny v Hurbanove. Zastrelil tam otca rodiny, syna aj zaťa a zranil ďalšieho syna a jeho manželku. Po streľbe sa Milan Juhász vybral k domu primátorky, ktorá však nebola doma. Tvrdil, že jej chcel všetko vyrozprávať. Tam ho aj zadržala polícia. Dôvodom streľby údajne bolo správanie sa tejto rodiny, vyšetrovatelia nevidia za vraždami rasový motív. Obete boli v minulosti trestne stíhané. Milan Juhász pracoval v mestskej polícii dvadsať rokov. Podľa medializovaných informácií počas vyšetrovania tvrdil, že ho rodina frustrovala, a tak s ňou urobil poriadok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies