Strelec z Hurbanova pred súdom: Všetko priznal!

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 15:28 • 2 min
Strelec z Hurbanova pred súdom: Všetko priznal!

PEZINOK - Obžalovaný mestský policajt Milan Juhász (52) v úvode súdneho procesu priznal, že minuloročná masakra v Hurbanove sa stala tak ako mu ju pripisuje žalujúci prokurátor.

slovakia

left justify in out

„Nepopieram spáchanie skutku, ako je uvedené v obžalobe,“ povedal Milan Juhász senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Vyhlásenie Milana Juhásza súd prijal, je neodvolateľné, nemôže ho napadnúť prípadným odvolaním proti rozsudku. Súd na návrh prokuratúry rozhodol, že pred súdom budú v utorok hovoriť len znalci z odboru psychiatrie a psychológie. Obžalovaného ani svedkov nevypočujú, lebo vina sa nebude dokazovať. Dokazovanie bude len v súvislosti s výrokom o treste, náhrade škody alebo ochranného opatrenia.

Milan Juhász zo Svätého Petra prišiel vlani v sobotu dopoludnia 16. júna v čase svojho voľna na dvor domu rómskej rodiny v Hurbanove. Zastrelil tam otca rodiny, syna aj zaťa a zranil ďalšieho syna a jeho manželku. Po streľbe sa Milan Juhász vybral k domu primátorky, ktorá však nebola doma. Tvrdil, že jej chcel všetko vyrozprávať. Tam ho aj zadržala polícia. Dôvodom streľby údajne bolo správanie sa tejto rodiny, vyšetrovatelia nevidia za vraždami rasový motív. Obete boli v minulosti trestne stíhané. Milan Juhász pracoval v mestskej polícii dvadsať rokov. Podľa medializovaných informácií počas vyšetrovania tvrdil, že ho rodina frustrovala, a tak s ňou urobil poriadok. 

Znalci na základe prvotných posudkov navrhovali Milana Juhásza umiestniť v ústave. Podľa pôvodného záveru znalcov mal strelec podstatne zníženú schopnosť rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania, ako aj podstatne zníženú schopnosť svoje konanie ovládať. Vedomie Milana Juhásza bolo zakalené a zmätené. Vyšetrovateľ však znovu vypočul súdnych znalcov, a podľa definitívneho záveru bol strelec v čase skutku zdravý a pri zmysloch. Milan Juhász si podľa vyšetrovateľov a prokuratúry skutok dopredu podrobne naplánoval a zadovážil si zbraň v obci Marcelová. V prípade odsúdenia mu hrozí 25 rokov väzenia, alebo aj doživotie. 

Pozostalí poškodených si nárokujú nemajetkovú ujmu za usmrtenie svojich príbuzných a zranení za pokus o ich usmrtenie. Dovedna žiadajú vyše 90-tisíc eur. Rodina si zároveň uplatňuje vyplácanie pozostalostnej úrazovej renty na deti, ktoré zostali po obetiach, trovy konania a právneho zastupovania. Poisťovňa si uplatnila nárok na peniaze z vyplatených poistiek a mesto Hurbanovo náklady na pohreb obetí. 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) sa napokon musí zaoberať prípadom masakry mestského policajta Milana Juhásza z Hurbanova, a to ako prípadom úkladnej vraždy, i keď mal k tomu výhrady. Najvyšší súd po sťažnosti prokuratúry zrušil jeho pôvodné rozhodnutie, ktorým prípad postúpil Okresnému súdu Nitra. ŠTS najprv argumentoval, že kauzu treba posudzovať ako viacnásobnú vraždu. Tá by už nebola v kompetencii špecializovaného, ale všeobecného súdu. Rozdiel medzi úkladnou vraždou a vraždou je v tom, že pri úkladnej vražde ide o úmyselné usmrtenie s vopred uváženou pohnútkou. Pri vražde nie je vopred uvážená pohnútka. 
Predseda Parlamentu Rómov Slovenska Ladislav Fízik podal trestné oznámenie, pretože podľa neho Milan Juhász počas väzby previedol majetok na príbuzných. Ďalšie trestné oznámenie dal za to, že na internete sa vyskytujú reakcie, schvaľujúce čin Milana Juhásza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona