Strelec z Hurbanova dostal za vraždu troch ľudí 9 rokov a ústavnú liečbu!

NETKY.SK • 27 Marec 2013, 14:47 • 2 min
Strelec z Hurbanova dostal za vraždu troch ľudí 9 rokov a ústavnú liečbu!

PEZINOK - Do väzenia aj do ústavu na psychiatrické liečenie dnes poslal súd mestského policajta Milana Juhásza (52), ktorý vlani spôsobil masakru v Hurbanove.

slovakia

left justify in out

Za trojnásobnú úkladnú vraždu a dvojnásobný pokus o ňu, nedovolené ozbrojovanie a porušenie domovej slobody mu Špecializovaný trestný súd vymeral deväť rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia, má sa aj liečiť v ústave. Senát sa uzniesol aj na potrebe trojročného ochranného dohľadu a treste prepadnutia zbrane. Súd dospel k záveru, že Milan Juhász je trestne zodpovedný za trestné činy, ktoré sú v obžalobe. Výmer trestu mu však mimoriadne znížili oproti trestnej sadzbe, lebo sa skutkov dopustil v stave čiastočnej nepríčetnosti. O nárokoch poškodených na nemajetkovú ujmu a náhradu škody súd nerozhodol, odkázal ich na občianskoprávne konanie. Obe strany sa vzdali práva na odvolanie voči výroku o treste, rozsudok je v tejto časti právoplatný.

Žalujúci prokurátor už v záverečnej reči navrhoval rovnaký trest a pripustil, že strelcovi treba mimoriadne znížiť sadzbu a zároveň nariadiť ústavné liečenie vzhľadom na závery znalcov – psychiatrov a psychológa. Tí u Juhásza zistili, že v čase streľby mal výrazne znížené, až takmer vymiznuté ovládacie a rozpoznávacie schopnosti. Prokurátor však upozornil, že Juhász bol čiastočne, nie úplne nepríčetný. Podľa prokurátora nešlo o náhodné reakčné konanie vyvolané vzplanutím, napríklad hádkou, ale o vopred uvážené konanie. 

Juhász v záverečnej reči povedal jedinú vetu. „Je mi to ľúto, čo sa stalo a nemám k tomu čo dodať,“ povedal a právo posledného slova nevyužil. Jeho obhajkyňa navrhovala, aby jej klienta súd oslobodil pre nedostatok trestnej zodpovednosti. Advokátka poukázala na závery psychiatrov, že obžalovaný konal v stave afektu. 

Znalec Miroslav Čerňan v utorok na súde prezentoval posudok psychiatrov, ktorí vyšetrovali obžalovaného v prípravnom konaní. Dospeli k záveru, že patrí do ústavu a má sa liečiť. Zaznamenali u neho paranoidný vývoj, ktorý má nepriaznivý trend. Psychiatri zistili, že počas streľby mal zníženú ovládaciu a rozpoznávaciu zložku konania, ktoré takmer vymizli. Streľba bola abnormálnou reakciou Milana Juhásza, došlo u neho k stavu vystupňovaného afektu. Psychológ Róbert Mathé konštatoval, že u Juhásza nemôže jednoznačne potvrdiť rasový motív jeho činu. Uviedol to v psychologickom posudku, ktorý na súde prečítali a znalec potom odpovedal na otázky. Podľa Mathého Juhász nemá psychózu, ale zistil rozvíjajúci sa paranoidný vývoj, smerujúci k „poruche s bludmi“. Podľa psychológa chcel obžalovaný extrémne agresívnym prejavom sám riešiť problém verejného poriadku s časťou neprispôsobivých Rómov, ktorý počas svojej práce nevedel vyriešiť a stresoval ho. Hnev a zlosť mal na tú časť Rómov, s ktorými mával problémy ako mestský policajt. Právny zástupca poškodených nesúhlasil so závermi psychiatrov o rozvíjajúcej sa paranoickej poruche osobnosti. 

Juhász v pondelok v úvode súdneho procesu vyhlásil, že nepopiera spáchanie skutku, ako je uvedené v obžalobe. Podľa tohto opisu prišiel vlani v sobotu dopoludnia 16. júna v čase svojho voľna na dvor domu rómskej rodiny v Hurbanove. Zastrelil tam otca rodiny, syna aj zaťa a zranil ďalšieho syna a jeho manželku. Po streľbe sa Juhász vybral k domu primátorky, ktorá však nebola doma. Tvrdil, že jej chcel všetko vyrozprávať. Tam ho aj zadržala polícia. Dôvodom streľby údajne bolo správanie sa tejto rodiny, vyšetrovatelia nevidia za vraždami rasový motív. Obete boli v minulosti trestne stíhané. Juhász pracoval v mestskej polícii dvadsať rokov. Podľa medializovaných informácií počas vyšetrovania tvrdil, že ho rodina frustrovala, a tak s ňou urobil poriadok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies