Strelec sa pred 8-minútovým vyčíňaním vo Fort Hood pohádal kvôli dovolenke

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 07:04 • 2 min
Strelec sa pred 8-minútovým vyčíňaním vo Fort Hood pohádal kvôli dovolenke

FORT HOOD - Vyčíňanie na americkej vojenskej základni Fort Hood v Texase, ktorého výsledkom boli minulý týždeň traja mŕtvi a 16 zranených, súviselo so žiadosťou strelca o dovolenku. Informovali o tom v pondelok vojenskí vyšetrovatelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorca armády Chris Grey však na tlačovej konferencii nenaznačil, či vojak Ivan Lopez (34) opušťák dostal. 
      

Po hádke kvôli dovolenke nasledovala osemminútová streľba, uviedla agentúra Reuters.
      

Vojak spustil streľbu na základni v stredu 2. apríla a jej terčom sa stali budovy v dĺžke približne dvoch mestských blokov. Lopez sa počas streleckého vyčíňania viezol autom od jednej budovy k druhej, vystupoval z vozidla a náhodne pálil do vlastných kolegov alebo do vojakov, ktorí sa mu dostali do cesty.
      

Hovorca Lopezovej rodiny uviedol, že Lopeza nahnevalo už to, že v novembri dostal iba 24-hodinovú priepustku na pohreb svojej matky. Priepustku mu potom predĺžili na dva dni.
      

Minulotýždňová udalosť bola druhou najmasovejšou streľbou na základni Fort Hood za posledných päť rokov. Grey informoval, že Lopez vystrelil celkovo vyše 35 nábojov počas jazdy autom od jednej budovy k druhej.
      

Tri obete zastrelil páchateľ na rôznych miestach základne. Vyčíňanie sa skončilo, keď Lopez vstúpil z auta a do cesty sa mu postavila príslušníčka vojenskej polície, ktorá vystrelila zo svojej zbrane, ale netrafila ho.
      

Lopez potom obrátil svoju pištoľ kalibru 45 milimetrov k svojej hlave a zabil sa, uviedol Grey. 

 

Omše na pamiatku zastrelených obetí sa má v stredu na základni zúčastniť aj americký prezident Barack Obama. Jedenásť zo 16 ranených sa už vrátilo do služby. Lopez, vodič vojenského nákladného auta, v roku 2011 krátko slúžil v Iraku a zdravotníkom povedal, že utrpel úraz - poranenie mozgu. Tento príslušník armády sa liečil kvôli depresii a stavom úzkosti, pričom mu zisťovali aj prípadnú posttraumatickú stresovú poruchu. Predstavitelia Fort Hood však uviedli, že jeho duševný stav nebol "priamou príčinou" streľby.

      

Predstavitelia základne vyhlásili, že Lopez osobne nezažil boje v Iraku a neprejavovalo sa uňho riziko násilia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies