Strelec na Klausa dostal podmienečný trest - za výtržníctvo

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 17:18 • 2 min
Strelec na Klausa dostal podmienečný trest - za výtržníctvo

PRAHA - Polročný podmienečný trest s ročným odkladom dnes udelil Okresný súd v severočeskom meste Liberec 26-ročnému robotníkovi Pavlovi Vondroušovi.

slovakia

left justify in out

Uznal ho za vinného z toho, že vlani v septembri strieľal v meste Chrastava airsoftovou pištoľou na vtedajšieho prezidenta Václava Klausa. Rozsudok ešte nie je právoplatný, žalobca si nechal lehotu na rozmyslenie. Vondrouš verdikt prijal a vzdal sa práva na odvolanie. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

"Boli naplnené znaky žalovaného zločinu. Zbraň to bola a navyše aj zranila - prezident mal modrinu, košeľu od krvi," vysvetlil štátny zástupca Ivan Bernátek. Sám navrhoval pre Vondrouša podmienečný trest, ale kratší.

Vondrouš v záverečnej reči povedal, že sa necíti vinný a že v Chrastave strieľal nielen kvôli sebe, ale kvôli ľuďom, ktorí v Českej republike trpia a strádajú. "A tých je u nás čím ďalej, tým viac," dodal. Súd nakoniec potrestal Vondrouša za výtržníctvo. Pôvodne ho obžaloba obviňovala z násilia proti úradnej osobe a "guľôčkovému" strelcovi hrozilo až šesť rokov väzenia. Vondrouš pred začatím súdu uviedol, že vie, čo urobil, a je schopný prijať trest. "Škoda, že tu nie je pán Klaus, rád by som sa s ním porozprával o situácii v našej krajine," vyhlásil Vondrouš ešte pred začiatkom pojednávania.

Pre súdom potom vyhlásil, že Václava Klausa pokladá za predstaviteľa dnešných zlých časov a za strojcu negatívneho vývoja Česka po roku 1989. Podľa neho nešlo ani tak o osobu prezidenta. "Na mieste Klausa mohol byť napríklad Kalousek (minister financií)," uviedol Vondrouš s tým, že dnes už bývalej hlave štátu nechcel vôbec ublížiť.

Hlavný svedok a poškodený Václav Klaus nebol na dnes pred senát pozvaný. Sudca Lukáš Korpas vysvetlil, že má dostatočný počet relevantných dôkazov a súd môže rozhodnúť aj bez Klausa.

Vondroušov obhajca Jiří Vyvadil bol "v šoku", že súd Klausa nepotreboval. Samotný proces s jeho klientom mu pripadal absurdný. "U nás je nejakých 80 airsoftových klubov a tie zbrane sú určené na to, aby ľudia po sebe strieľali. Preto nepokladám airsoftovú pištoľ za zbraň," uviedol svoj názor obhajca.

Pavel Vondrouš zaútočil na Klausa vlani 28. septembra po slávnostnom otvorení nového mostu v Chrastave v okrese Liberec. Prezident prechádzal v sprievode niekoľkých miestnych politikov davom ľudí a Vondrouš naňho podľa obžaloby vystrelil z bezprostrednej blízkosti sedem airsoftových guľôčok. Klausa zasiahol do ramena a potom odišiel - ochranka vôbec nezasiahla. Prezident sa podľa jednej svedkyne nesťažoval a ďalej sa bavil s ľuďmi.

Na súde svedčil aj Jaroslav Musil, ktorý strelcovi strhol ruku. Myslel si, že pištoľ je pravá, a navyše, Vondrouš kričal niečo v tom duchu, že Klaus rozpredal republiku. Ďalší svedok uviedol, že Vondroušovi asi dve minúty držal ruku, kým niekto nezasiahne. Nikto si však pre strelca neprišiel.

Policajti neodporujúceho Vondrouša zadržali až niekoľko desiatok minút po incidente. Svojím činom chcel podľa svojich slov protestovať proti vláde, ktorá neberie ohľad na zhoršujúcu sa kvalitu života ľudí v krajine, napísal na záver v správe web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies