Strelca z Texasu roky monitorovali federálni agenti

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 10:59 • 2 min
Strelca z Texasu roky monitorovali federálni agenti

GARLAND - Jedného z dvoch útočníkov, ktorých zastrelili pred výstavou karikatúr proroka Mohameda v Texase, už roky monitorovali federálni agenti. Ukazujú to súdne dokumenty. Elton Simpson bol pod drobnohľadom od roku 2006 a v roku 2010 ho usvedčili, že klamal o svojich plánoch pripojiť sa k džihádistom v Somálsku.

slovakia

left justify in out

V byte v Arizone býval aj s druhým útočníkom Nadirom Soofim. Oboch zastrelila polícia po tom, čo spustili paľbu pred budovou, kde sa výstava konala. Americkí vyšetrovatelia po útoku preverujú aj možnosť, že dvojica ozbrojencov bola napojená na medzinárodné teroristické skupiny ako Islamský štát. Policajti spolu s agentmi FBI v pondelok prehľadali byt zastrelených.


Ozbrojenci začali strieľať z pušiek pred budovou v meste Garland, kde sa konala výstava karikatúr proroka Mohameda. Paľbu spustili na policajné auto blokujúce vstup na tamojšie parkovisko, pričom zranili neozbrojeného pracovníka bezpečnostnej služby. Policajt, ktorý bol v aute so strážcom, paľbu opätoval a mužov zastrelil. Kontroverzné podujatie sprevádzané prísnymi bezpečnostnými opatreniami usporiadala skupina s názvom Iniciatíva na obranu americkej slobody (AFDI), ktorá býva označovaná prívlastkom nenávistná.


Útok pripomína februárovú streľbu na podujatí s karikaturistom v Kodani, pri ktorej 22-ročný moslim zastrelil dvoch ľudí. Niekoľko týždňov predtým zahynulo 12 ľudí pri útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý takisto zverejňoval Mohamedove karikatúry.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies