Strelca z Liptova nechal ružomberský súd na slobode

NETKY.SK • 20 August 2014, 15:01 • 2 min
Strelca z Liptova nechal ružomberský súd na slobode

BRATISLAVA - Sudkyňa Okresného súdu v Ružomberku nesie podľa generálnej prokuratúry zodpovednosť za to, že obžalovaný Ivan Š., ktorý vraždil v Liptovskej Lúžnej, bol na slobode.

slovakia

left justify in out

„Sudkyňa Okresného súdu v Ružomberku nerozhodla o vzatí obžalovaného Ivana Š. do súdnej väzby, a to ani na hlavnom pojednávaní 28. júla 2014, a ponechala ho na slobode. Tento postup Okresného súdu v Ružomberku považuje prokuratúra ako jeden z možných dôvodov, ktorý obžalovanému umožnil spáchať tento trestný čin. Uvedené pochybenie sudkyne generálny prokurátor osobne prerokuje s ministrom spravodlivosti,“ napísala agentúre SITA hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

 

Krajský prokurátor v Žiline na základe pokynu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára preskúmal postup Okresnej prokuratúry Ružomberok vo veci obžalovaného Ivana Š. „V postupe okresnej prokuratúry nezistil žiadne nedostatky,“ konštatovala Predajňová. V čase podania ostatnej obžaloby Okresnému súdu v Ružomberku na obvineného Ivana Š. 24. júna 2014 sa tento podľa nej nachádzal vo výkone trestu odňatia slobody, ktorý má z hľadiska obmedzenia osobnej slobody občana prednosť pred väzbou, a dozorujúca prokurátorka teda nemohla podať v tomto čase návrh na jeho vzatie do väzby. 

 

Prokurátor je podľa Predajňovej oprávnený podať súdu návrh na vzatie obvineného do väzby len v štádiu prípravného trestného konania, teda do podania obžaloby. Dozorujúcej prokurátorke bolo podľa nej zrejmé, že vo veci sú jednoznačne dané u obvineného Ivana Š. po jeho prepustení z výkonu trestu odňatia slobody dôvody väzby, a preto nad rámec svojich zákonných povinností upozornila telefonicky do dvoch dní od podania obžaloby na túto skutočnosť zákonnú sudkyňu Okresného súdu v Ružomberku. Bol o tom spísaný úradný záznam, ktorý sa nachádza v dozorovom spise prokuratúry. „Bolo evidentné, že existuje dôvodná obava, že obžalovaný bude v páchaní násilnej trestnej činnosti pokračovať,“ dodala Predajňová. 

 

Polícia v utorok začala trestné stíhanie v prípade vraždy matky a dcéry v obci Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok. Okrem vraždy polícia vyšetruje aj trestné činy porušovania domovej slobody, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Matku a dcéru vo veku 65 a 45 rokov našli zastrelené v pondelok v rodinnom dome v obci Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok. Pri miestnom obchode našli zastreleného aj 42-ročného muža, bývalého druha 45-ročnej ženy, v jeho blízkosti ležala zbraň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies