Strelca z Fort Hoodu násilne oholili

NETKY.SK • 5 September 2013, 11:08 • 2 min
Strelca z Fort Hoodu násilne oholili

WASHINGTON - Bývalého amerického armádneho psychiatra Nidala Hasana, ktorého odsúdili na trest smrti za útok na základni Fort Hood z roku 2009, násilne oholili.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťdvaročný muž si v súlade s moslimskom vierou nechal narásť bradu krátko po tom, ako zabil 13 amerických vojakov a zranil ďalších 32. Armáda jeho nútené oholenie zdôvodňuje striktnými pravidlami platiacimi pre trestancov odsúdených na smrť. Kritici však poukazujú na to, že USA tým porušujú jeho náboženské slobody.

Tribunál na vojenskej základni Fort Hood v Texase mu udelil trest smrti ešte minulý týždeň. Hasan, ktorý sa počas procesu obhajoval sám, obvinenia nepopieral a súdom určení advokáti preto vyjadrili podozrenie, že si želá byť popravený. Streľba na základni Fort Hood si 5. novembra 2009 vyžiadala životy 12 vojakov a jedného civilistu. Ďalších 32 osôb z útoku vyviazlo so zraneniami. Samotného páchateľa postrelil príslušník civilnej polície, čoho dôsledkom je jeho čiastočné ochrnutie. Hasana podľa vlastných slov viedol k činu odpor voči okupáciám Afganistanu a Iraku, pričom bol údajne v kontakte s teroristickou sieťou al-Kájda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies