Streľbu v židovskom múzeu vyšetrujú ako teroristický útok

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 13:57 • 2 min
Streľbu v židovskom múzeu vyšetrujú ako teroristický útok

BRUSEL - Sobotňajšia streľba s tromi mŕtvymi v Židovskom múzeu v Bruseli je podľa dnešného oznámenia belgickej prokuratúry vyšetrovaná ako pravdepodobný teroristický útok. Znamená to, že sa ňou zaoberá federálna prokuratúra, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyhlásil, že je týmto činom šokovaný. "Miesto, kde došlo k útoku, ukazuje na možnú antisemitskú motiváciu," povedal, ostro odsudzujúc "všetky formy rasizmu, rasovej diskriminácie, xenofóbie a s tým súvisiacej intolerancie".

 

Polícia požiadala verejnosť o pomoc pri identifikácii útočníka, ktorý v sobotu popoludní strieľal vo vstupe do múzea z pušky kalašnikov. Svoje obete zasiahol v oblasti tváre a hrdla, kým utiekol. Podľa popisu je stredného vzrastu a atletickej postavy. Na hlave mal tmavú bejzbalovú čiapku a pri útoku držal dve tašky, uviedla na svojej webovej stránke belgická federálna polícia. Zverejnila tiež videozáznam z útoku.

 

Hneď po streľbe zomreli traja ľudia, štvrtý človek utrpel ťažké zranenia. Objavili sa správy, že táto osoba podľahla zraneniam, podľa belgických orgánov však stále žije. Obeťou streľby sa stal izraelský pár z Tel Avivu a Francúzka, ktorá pracovala v múzeu ako dobrovoľníčka.

 

Múzeum uviedlo, že nemá informácie, aký mohol byť motív útoku, vyšetrovatelia však skúmajú, či nebol útok motivovaný antisemitsky. Izrael útok označil za "teroristický". Vo všetkých židovských ustanovizniach v Belgicku sprísnili bezpečnosť. 

 

Stovky ľudí sa v Židovskom múzeu v Bruseli zúčastnili v nedeľu večer na sviečkovej vigílii. Návštevníci tiež nechávali kvety vo vstupe do múzea, ktorý sa nachádza v rušnej časti centra Bruselu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona