Streľbu v redakcii Charlie Hebdo odsúdila Merkelová, EÚ i NATO

NETKY.SK • 7 Január 2015, 15:30 • 2 min
Streľbu v redakcii Charlie Hebdo odsúdila Merkelová, EÚ i NATO

BERLÍN - Streľba, ktorá si dnes v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo vyžiadala najmenej 12 obetí, nie je len útokom na francúzskych občanov, ale aj na slobody tlače a prejavu. Podľa agentúry Reuters to dnes v reakcii na útok uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters to dnes v reakcii na útok uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.    

 

Zároveň dodala, že "Nemecko v tejto ťažkej chvíli stojí pri Francúzsku". Redakciu Charlie Hebdo prepadli dnes dvaja ozbrojenci v čiernych kuklách s kalašnikovmi. Páchateľom sa z miesta podarilo ujsť na dvoch vozidlách, uviedla polícia. Podľa agentúry AP sú stále na úteku. Zranenia pri útoku utrpelo najmenej desať ďalších osôb, stav piatich z nich je kritický.
     

Okrem Merkelovej či britského premiéra Davida Camerona dnes odsúdili útok aj čelní predstavitelia Európskej únie, píše agentúra DPA. "Je to neúnosný akt, barbarizmus, ktorý otriasol nami všetkými ako ľudskými bytosťami a Európanmi," uviedol predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ktorý zároveň vyjadril plnú solidaritu s Francúzskom. 
     

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovoril o "odpornom útoku na slobodu tlače". Ako dodal, členovia Severoatlantickej aliancie - vrátane Francúzska - "stoja pri sebe v boji proti terorizmu", ktorý "nemôže byť nikdy tolerovaný ani ospravedlňovaný".
     

Útočníci sa podľa agentúry AP dostali na druhé poschodie a začali bezhlavo strieľať v newsroome, uviedol Christophe DeLoire z organizácie Reportéri bez hraníc.
     

Francúzska televízia na svojej webovej stránke priniesla videozáznam, na ktorom vidieť dvoch strelcov oblečených v čiernom, ako strieľajú na ulici, pričom bolo počuť výkriky "Alláhu akbar" (Boh je veľký) v arabčine. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies