Streľbu na auto so študentmi chcú uzavrieť do konca roka

NETKY.SK • 28 Október 2014, 09:21 • 2 min
Streľbu na auto so študentmi chcú uzavrieť do konca roka

BRATISLAVA - Prípad streľby policajtov na auto so študentmi z minulého roka chce generálna prokuratúra uzavrieť do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

Prokurátorka doteraz vypočula svedkov, poškodených a zadovážila listinné dôkazy. "Plánuje vykonanie ďalších procesných úkonov s tým, že predpokladá skončenie prípravného konania najneskôr do 31. decembra 2014," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Policajný zákrok sa odohral 24. júna 2013 na diaľnici pri Malackách. Policajti vtedy strieľali na auto, ktoré v minulosti patrilo hľadanému vrahovi. Sedeli v ňom však študenti.

 

Generálna prokuratúra začala toto leto na základe trestných oznámení právnika študentov Karola Spišáka a poslanca Ľubomíra Galka trestné stíhanie vo veci pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa a pre poškodzovania cudzej veci. Policajti na diaľnici D2 pri Kútoch zastavili v spomínaný deň výstrelmi auto, ktoré v minulosti patrilo Milanovi Ďurišovi. Polícia ho v tom čase hľadala pre dvojnásobnú vraždu, neskôr ho našli s prestrelenou hlavou v ramene Dunaja. V aute, po ktorom strieľali policajti, však sedeli štyria mladí ľudia. 

 

Inšpekcia ministerstva vnútra objavila v kauze dve závažné chyby. Minister vnútra Robert Kaliňák o tom hovoril poslancom na branno-bezpečnostnom výbore parlamentu tento rok v apríli. Podľa ministra zasahujúci policajti mohli skôr dostať informáciu, že po aute so študentmi už nie je vyhlásené pátranie, pretože nepatrí pôvodnému majiteľovi, ak by jeden z operačných dôstojníkov postupoval podľa pravidiel. Druhou chybou podľa Kaliňáka bolo, že nebol žiadny dôvod, aby boli študenti tri hodiny zadržiavaní na diaľnici. 

 

Právny zástupca študentov Karol Spišák vedie v súčasnosti rokovania s ministerstvom vnútra o odškodnom. Ako uviedol pre agentúru SITA, zatiaľ im odsúhlasili preplatenie škody za poškodenie auta, čo bude približne 1 800 eur. "Pri nemajetkovej ujme rokovania ešte pokračujú," povedal Spišák s tým, že rozhovory by mali uzavrieť v horizonte dvoch až troch týždňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies