Streľba v Texase kvôli výstave karikatúr Mohameda mohla mať medzinárodné pozadie

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 06:37 • 2 min
Streľba v Texase kvôli výstave karikatúr Mohameda mohla mať medzinárodné pozadie

WASHINGTON/GARLAND - Americkí vyšetrovatelia po útoku na protimoslimské podujatie blízko Dallasu preverujú možnosť, že dvojica ozbrojencov usmrtených políciou bola napojená na medzinárodné teroristické skupiny.

slovakia

left justify in out

V pondelok to uviedol nemenovaný zdroj z prostredia tamojšej vlády. Federálny vyšetrovací úrad (FBI) a iné orgány sa podľa neho domnievajú, že udalosť v Texase z nedeľňajšieho večera miestneho času sa mohla odohrať na základe podnetov alebo pokynov zahraničných militantných skupín, akou je Islamský štát operujúci prevažne v Sýrii a Iraku. Policajti spolu s agentmi FBI v pondelok prehľadali byt jedného zo zastrelených ozbrojencov na území Arizony.


Polícia mužov usmrtila po tom, ako údajne začali strieľať z pušiek pred budovou v meste Garland, kde sa konala výstava karikatúr proroka Mohameda. Kontroverzné podujatie sprevádzané prísnymi bezpečnostnými opatreniami usporiadala skupina s názvom Iniciatíva na obranu americkej slobody (AFDI), ktorá býva označovaná prívlastkom nenávistná. Hovorca miestnej polície Joe Harn informoval, že útočníci sa chránili špeciálnymi odevmi a v aute mali dodatočnú muníciu. Pred zneškodnením zranili jedného z pracovníkov bezpečnostnej služby.


Útok pripomína februárovú streľbu na podujatí s karikaturistom v Kodani, pri ktorej 22-ročný moslim zastrelil dvoch ľudí. Niekoľko týždňov predtým zahynulo 12 ľudí pri útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý takisto zverejňoval Mohamedove karikatúry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona