Streľba v synagóge si vyžiadala 11 mŕtvych a 6 zranených

NETKY.SK • 28 Október 2018, 08:26 • 2 min
Streľba v synagóge si vyžiadala 11 mŕtvych a 6 zranených

PITTSBURGH - Celkove 11 ľudí zahynulo v sobotu v americkom meste Pittsburg, keď ozbrojený muž začal strieľať počas obradu v jednej z miestnych synagóg. Ďalších šesť osôb vrátne štyroch policajtov utrpelo zranenia, informovali tlačové agentúry AP a DPA s odvolaním sa oficiálne zdroje.

slovakia

left justify in out

Predpokladaného útočníka, identifikovaného ako 46-ročný Robert Bowers, zadržala polícia. Podľa predstaviteľov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) je motív jeho konania stále nejasný.

 

O Bowersovi nie je známe, že by sa bol dopustil trestnej činnosti aj v minulosti, má však vytvorený profil na internetovej stránke obľúbenej medzi pravicovými extrémistami. Pred streľbou zverejnil príspevok, v ktorom obvinil neziskovú organizáciu HIAS z "privádzania votrelcov zabíjajúcich" Američanov.

 

Organizácia HIAS pomáha utečencom vo svete, pričom uvádza, že vychádza zo židovských hodnôt a dejín.

Streľbu v pittsburskej synagóge medzitým odsúdil aj americký prezident Donald Trump, podľa ktorého "antisemitizmus v Amerike nesmie byť tolerovaný". Incident opísal ako "hanebný čin masovej vraždy" predstavujúci "čisté zlo".

 

Synagóga bola podľa správ z miesta činu plná ľudí, pretože v nej prebiehal pravidelný sobotňajší obrad. Strelec vošiel dovnútra, zakričal "Všetci židia musia zomrieť" a začal do prítomných strieľať. Následne sa vnútri zabarikádoval a strieľal aj do prichádzajúcich policajtov.

 

Privolané špeciálne zložky SWAT so strelcom vyjednávali a ten sa napokon vzdal. Pravdepodobne bol takisto zranený. Obyvatelia pittsburskej židovskej štvrte Squirrel Hill, v ktorej sa nachádza synagóga Stromu života, dostali od úradov pokyn, aby ostali v bezpečí a nevychádzali na ulicu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona