VIDEO Streľba v Paríži: Islamisti útočili v redakcii satirického časopisu, 12 mŕtvych

NETKY.SK • 7 Január 2015, 18:54 • 2 min
VIDEO Streľba v Paríži: Islamisti útočili v redakcii satirického časopisu, 12 mŕtvych

PARÍŽ - Na najmenej 12 sa zvýšil počet obetí streľby v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Medzi obeťami sú aj dvaja policajti. S odvolaním sa na miestne policajné zdroje o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zranenia pri útoku utrpelo najmenej desať ďalších osôb, stav piatich z nich je kritický. Redakciu Charlie Hebdo prepadli dnes dvaja ozbrojenci v čiernych kuklách s kalašnikovmi. Páchateľom sa z miesta podarilo ujsť na dvoch vozidlách, uviedla polícia. Podľa agentúry AP sú stále na úteku.

 

Upozornenie: Video nie je vhodné pre mladistvýcha osoby slabšej povahy

 

 

 

 

Medzi 12 obeťami útoku islamistov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ku ktorému došlo dnes popoludní v Paríži, je aj jeho šéfredaktor a traja poprední karikaturisti. Informovala o tom agentúra AP.
      

Hovorkyňa parížskej prokuratúry Agnes Thibaultové-Lecuivreová potvrdila, že medzi obeťami útoku sú karikaturista Jean "Cabu" Cabut a šéfredaktor týždenníka Stéphane "Charb" Charbonnier (47). Denník Le Parisien napísal, že islamisti zabili aj ďalších dvoch karikaturistov - Bernarda Verlhaca (57), ktorý kreslil pod pseudonymom Tignous a Georgesa Wolinského (80).

 


      

Predstaviteľ polície, ktorý si z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania neželal byť menovaný, uviedol, že pri útoku zahynuli aj dvaja príslušníci polície vrátane policajta, ktorého úrady pridelili ako osobného strážcu Charbonnierovi. Tomu sa v minulosti opakovane vyhrážali smrťou.

 

Na miesto útoku prišiel francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý vyhlásil, že "v uplynulých týždňoch bolo zmarených niekoľko teroristických útokov" v krajine. Na dnes je v súvislosti s útokom naplánované aj mimoriadne zasadanie francúzskeho kabinetu.

 

 

Televízia citovala svedka, ktorý uviedol, že videl incident z neďalekej budovy v centre francúzskej metropoly.

 

 

K útoku sa podľa agentúry Reuters vyjadril aj britský premiér David Cameron. "Vrahovia v Paríži sú ohavní. Stojíme po boku francúzskeho ľudu v boji proti terorizmu a ochrane slobody tlače," uviedol na svojom oficiálnom konte na sociálnej sieti Twitter. 

 

"Barbarským útokom na slobodu prejavu" nazval streľbu aj britský vicepremiér Nick Clegg.

 

"Asi pred pol hodinou vošli do budovy dvaja muži v čiernych kuklách s kalašnikovmi," povedal Benoit Bringer. "O pár minút nato sme počuli množstvo výstrelov," dodal s tým, že mužov videli utekať z budovy.
 

"Je to masaker," citovala agentúra Reuters policajného dôstojníka Luca Poignanta, ktorý spresnil, že páchatelia z miesta činu ušli na dvoch vozidlách.
 

Satirický týždenník na Twitteri naposledy zverejnil karikatúru lídra džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího, pripomína spravodajská stanica BBC. K zverejneniu tejto karikatúry došlo len niekoľko minút pred útokom.

 

 

Sídlo týždenníka sa stalo terčom útoku zápalnými bombami aj v roku 2011 v súvislosti so zverejnením karikatúry proroka Mohameda na svojej titulnej strane, pripomína Reuters. Približne o rok neskôr magazín opätovne zverejnil hanlivé karikatúry proroka Mohameda, čím vyvolal odsúdenie zo strany moslimov vo svete.
     

 Agentúra AP pripomína, že organizácia Islamský štát predtým pohrozila útokmi proti Francúzsku. Dnešnú streľbu zároveň označila za najhorší teroristický útok v krajine za uplynulé dve desaťročia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona