Streľba v americkej Georgii nemala mať rasový motív, obvinený však priznal druh závislosti

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 19:51 • 2 min
Streľba v americkej Georgii nemala mať rasový motív, obvinený však priznal druh závislosti

Muž podozrivý zo streľby v troch masážnych salónoch v Georgii, ktorá si vyžiadala osem mŕtvych, popiera rasovo motivovaný útok. Ako uviedol hovorca kancelárie šerifa v okrese Cherokee Jay Baker, páchateľ má podľa svojich slov sexuálnu závislosť a dané miesta vnímal ako miesta, ktoré ho pokúšali, a toho pokušenia sa chcel zbaviť.

slovakia

left justify in out

Plánoval ďalší útok 

Nie je jasné, či 21-ročný Robert Aaron Long chodil do spomenutých zariadení. Podľa úradov tiež plánoval vycestovať na Floridu, kde chcel zaútočiť "na nejaký druh pornopriemyslu".
 

Aziati sú v USA ohrození 
Úrady aj napriek vyhláseniu muža tvrdia, že vyšetrujú či úmrtia nie sú zločiny z nenávisti. V USA sú totiž v ostatných mesiacoch na vzostupe útoky na ľudí ázijskeho pôvodu, pričom ich podnecuje aj rétorika, ktorá týchto ľudí viní zo šírenia ochorenia COVID-19. Sedem obetí boli ženy a šesť ich bolo ázijského pôvodu.

 

img

 

Tri incidenty 
Prvá streľba sa odohrala v utorok zhruba o 17:00 v Acworthe na predmestí Atlanty. Hovorca kancelárie šerifa Jay Baker uviedol, že dvaja ľudia tam zomreli na mieste a troch previezli do nemocnice, kde dvaja nakoniec podľahli zraneniam.

 

Za menej ako hodinu privolali políciu k "prebiehajúcej lúpeži" v severovýchodnej Atlante. Keď tam prišli, našli tam podľa policajného vyhlásenia tri zosnulé ženy so zjavnými strelnými poraneniami. Následne policajtov privolali do zariadenia na druhej strane ulice, kde našli ďalšiu zastrelenú ženu.

 


Bezpečnostné kamery zachytili muža, ktorý sa autom zhruba 10 minút pred útokom zastavil pri podniku v Acworthe, informovali úrady. Rovnaké auto spozorovali aj pred podnikmi v Atlante. Podozrivého Roberta Aarona Longa zatkli po pátraní zhruba 150 kilometrov južne od Atlanty. Rodičia podozrivého pomohli úradom s jeho identifikáciou.

 

img

 

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psaki uviedla, že prezidenta Joea Bidena o "hroznej streľbe" informovali a predstavitelia administratívy sú v kontakte s úradom atlantskej starostky a FBI.

 

Opatrenia po streľbe 
V reakcii na útoky polícia v Atlante oznámila, že zvýši prítomnosť hliadok okolo podnikov podobných tým, ktoré sa stali dejiskami streľby. Protiteroristické oddelenie polície v New Yorku uviedlo, že "z veľkej opatrnosti" tiež posilňuje prítomnosť v ázijských komunitách v meste a podobné kroky avizovala aj polícia v Seattli.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies