Streľba na Korzike: Páchatelia zaútočili na mäsiarstvo s halal tovarom a reštauráciu s kebabmi

NETKY.SK • 3 Február 2016, 13:02 • 2 min
Streľba na Korzike: Páchatelia zaútočili na mäsiarstvo s halal tovarom a reštauráciu s kebabmi

PARÍŽ - Neznámi páchatelia v noci nadnes streľbou poškodili fasádu mäsiarstva s halal tovarom v meste Propriano na francúzskom ostrove Korzika.

slovakia

left justify in out

Pri útoku nebol nikto zranený, informoval dnes miestny denník Corse-Matin s odvolaním sa na vyhlásenie prokurátora z Ajaccia Erica Bouillarda.

 

Podľa rozhlasovej stanice RTL sa terčom útoku stala aj neďaleká reštaurácia s kebabmi, ktorú neznámi páchatelia ostreľovali z ťažkej zbrane.

Majitelia oboch podnikov pochádzajú z Maghribu, konštatovala RTL.

 

Tento útok zrejme súvisí s náboženským a sociálnym napätím, ktoré sa na Korzike vystupňovalo po tom, ako vlani 24. decembra došlo k prepadnutiu a zraneniu hasičov, ktorí boli v Ajacciu privolaní k požiaru v arabskej štvrti. Ďalší deň sa v uliciach mesta konalo pokojné zhromaždenie na podporu hasičov a proti násiliu. Na základe tvrdenia, že útočníkmi boli moslimovia, však desiatky demonštrantov zaútočili na moslimskú modlitebňu a pokúsili sa tam spáliť Korán. Poškodili aj reštauráciu s kebabom.

 

Na celom území Francúzska stále platí výnimočný stav, ktorý vedenie krajiny vyhlásilo po teroristických útokoch z 13. novembra 2015, keď na rôznych miestach Paríža a na predmestí Saint-Denis prišlo o život 130 ľudí a ďalších vyše 350 bolo zranených. Tieto útoky súčasne vyvolali vo Francúzsku protimoslimské nálady a mobilizáciu vlády proti islamistom.

 

Od novembra sa vo Francúzsku celkovo uskutočnilo podľa ministra viac ako 3000 domových prehliadok, ktoré umožnili zabaviť viac ako 500 zbraní. Bezpečnostné sily zatkli 400 osôb, z ktorých 42 oficiálne obvinili. Zhruba 400 ľuďom nariadili domáce väzenie a niektorým z nich hrozí trestné stíhanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies