Stredoveký mor šarapatí stále, na Madagaskare zabil 19 ľudí

NETKY.SK • 29 September 2017, 06:21 • 2 min
Stredoveký mor šarapatí stále, na Madagaskare zabil 19 ľudí

ANTANANARIVO - Madagaskarské úrady zaznamenali od augusta už 13 úmrtí na mor a domnievajú sa, že infekčné ochorenie mohlo spôsobiť aj ďalších šesť úmrtí, ktorých príčina sa doposiaľ nepotvrdila.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vyjadrenie madagaskarského ministra zdravotníctva Mamyho Lalatianu Andriamanariva o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA. Dodala, že mor, známy mnohým ako ochorenie, ktoré v stredoveku pustošilo Európu, sa vo svojej bubonickej forme stále vyskytuje vo viacerých krajinách vrátane Madagaskaru.

 

"Napočítali sme 104 prípadov možného moru na Madagaskare. Devätnásť ľudí zomrelo. Medzi nimi bolo 13 potvrdených prípadov moru a o šiestich ďalších ľuďoch sa (tiež) predpokladá, že zomreli na mor," povedal Andriamanarivo. "Tento rok sa morová sezóna začala pomerne skoro a surovo," dodal.

 

Na Madagaskare zaznamenajú ročne až okolo 600 prípadov moru. Vo väčšine prípadov ide o tzv. bubonický mor, ktorý na ľudí prenášajú blchy. Zriedkavejšia a ešte nebezpečnejšia je pľúcna forma tohto infekčného ochorenia šírená kvapôčkovou infekciou z človeka na človeka. Tá pôsobí veľmi rýchlo a v prípade, že sa do 24 hodín nelieči, má veľmi vysokú úmrtnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies