Stredoslovenská energetika odmieta kritiku za navyšovanie cien

NETKY.SK • 25 Január 2017, 15:38 • 2 min
Stredoslovenská energetika odmieta kritiku za navyšovanie cien

BRATISLAVA - Spoločnosť Stredoslovenská energetika - distribúcia, a. s. (SSE-D) odmieta kritiku za nárast cien elektriny pre obyvateľstvo. Tvrdí to vo vyhlásení predseda predstavenstva firmy František Čupr a dodáva, že spoločnosť sa cíti zneužitá vo vnútropolitickom boji, v ktorom tarify, či faktúry za elektrinu, majú iba zástupnú úlohu.

slovakia

left justify in out

„SSE-D sa ohradzuje voči zaťahovaniu spoločnosti do politického boja, ako aj voči zavádzajúcim tvrdeniam, že spoločnosť sa snažila zmenou cien o navýšenie svojich finančných výnosov,“ uvádza Čupr.


SSE-D vo svojom vyhlásení uvádza, že zmenami v cenníkoch distribúcie elektrickej energie sa nemali zvyšovať finančné výnosy z distribučných činností spoločnosti.

 

„Naopak, spoločnosť podľa rozhodnutia o cenách Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) počítala v tomto roku s medziročným poklesom výnosov,“ tvrdí predseda predstavenstva firmy s tým, že povolené výnosy z distribúcie elektriny za rok 2017 boli plánované na nižšej úrovni aj oproti obdobiu, kedy spoluvlastníkmi spoločnosti boli francúzski akcionári.


Distribučka však podľa slov jej šéfa naďalej znáša dlhy, ktoré vznikajú z nedostatočného financovania takzvanej tarify za prevádzku systému (TPS). Z tej majú byť financované ako výkup elektriny z obnoviteľných zdrojov, tak aj vynútená výroba elektriny z domáceho uhlia. „Štát však nedokáže zaistiť plnú úhradu takto vynútene zaplatenej energie. Dlh štátu a odberateľov z titulu TPS voči SSE-D je dnes približne vo výške 230 mil. eur, ktorú znášajú akcionári,“ tvrdí Čupr.


Čo sa týka cien pre obyvateľstvo, zmenou tarifnej politiky, ktorú pre SSE-D schválil vlani v novembri regulátor, sa mali ceny za distribúciu elektriny pre domácnosti podľa predsedu predstavenstva spoločnosti v priemere znížiť o 19 %. Ako tvrdí, podobne cenník počítal aj s poklesom cien za distribúciu pre podnikateľské subjekty, ktorým sa elektrina distribuuje vysokonapäťovou sústavou.


"Zmena štruktúry taríf za dodávku elektrickej energie vyvolala niektoré cenové anomálie u podnikateľov a odberných miest spravovaných municipalitami. Išlo však najmä o odberné miesta, ktoré mali neadekvátne nadstavenú, predimenzovanú maximálnu rezervovanú kapacitu, vyjadrenú hodnotou vstupného ističa," vysvetľuje Čupr s tým, že tieto prípady bola spoločnosť pripravená s odberateľmi riešiť. Ako dodáva, tak ako doposiaľ bude SSE-D akceptovať a riadiť sa platnými rozhodnutiami ÚRSO.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies