Stredoškolákov čakajú od pondelka ústne maturity

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 13:50 • 2 min
Stredoškolákov čakajú od pondelka ústne maturity

BRATISLAVA - Na slovenských stredoškolákov čakajú od pondelka ústne maturitné skúšky.

slovakia

left justify in out

Obdobie ústnych maturít na stredných školách potrvá od 19. mája do 6. júna. Konkrétne termíny skúšok sa na jednotlivých školách líšia, rozhodujú o nich odbory školstva na obvodných úradoch.

 

Ústnym maturitám predchádzali ešte v marci písomné skúšky. Tento rok ich absolvovalo viac ako 51 000 maturantov v 746 stredných školách. Žiaci písali test a slohovú prácu zo slovenčiny a cudzích jazykov i test z matematiky. Pri ústnych maturitách žiak odpovedá pred predmetovou maturitnou komisiou. Vyžrebuje si jedno zo schválených maturitných zadaní, v predmete teoretická časť odbornej zložky maturitnej skúšky si žiak žrebuje jednu zo schválených tém. Ústna odpoveď je verejná. 

 

Od vlaňajška sa na maturitných skúškach kladie väčší dôraz na písomnú časť skúšky. Kedysi si mohol maturant, ktorý neuspel na písomke, opraviť hodnotenie na ústnej skúške. Znamenalo to, že aj keby získal z testu a slohu z jazykov nula bodov, no z ústnej odpovede by dostal známku jedna až tri, aj tak zmaturoval. Teraz to už neplatí. V súčasnosti stredoškolák na to, aby úspešne zmaturoval, musí dostať známky jedna, dva alebo tri z ústnej odpovede a získať viac ako 33 percent z testu zo slovenčiny či cudzieho jazyka, alebo viac ako 25 percent zo slohu. Ak ústnu odpoveď zvládne na štvorku, spomínanú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch. 

 

Na rozdiel od jazykov písomná maturita z matematiky pozostáva len z testu. Maturant z matematiky je úspešný vtedy, ak dostane známku jedna, dva alebo tri z ústnej odpovede a test napíše na viac ako 25 percent. Ak však odpovedal na štvorku, na teste musel získať viac ako 33 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies