Stredoškolákom sa začína obdobie ústnych maturít

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 12:16 • 2 min
Stredoškolákom sa začína obdobie ústnych maturít

BRATISLAVA - Študentov čaká počas nasledujúcich troch týždňov druhá časť maturít. Oddnes do 9. júna absolvuje ústne maturity 39.670 chlapcov a dievčat na 717 stredných školách. Odpovedať budú pred odbornými komisiami.

slovakia

left justify in out

Čas na prípravu závisí od konkrétneho maturitného predmetu. Vo väčšine prípadov je to 20 minút. "Informatika, deskriptívna geometria a teoretická časť odbornej zložky majú vymedzený čas na prípravu 30 minút," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová.

 

Čas určený na odpoveď je 20 minút, iba v prípade teoretickej časti odbornej zložky je to 30 minút. "Osobitný priebeh má maturitná skúška z predmetu praktická časť odbornej zložky, kde na prípravu a výkon je určený časový limit maximálne 24 hodín," dodala Skokanová.

 

Maturitnú skúšku na gymnáziu tvoria štyri predmety: slovenský jazyk a literatúra, cudzí jazyk, voliteľný predmet zo skupiny prírodovedných alebo spoločenskovedných alebo ostatných predmetov a ďalší voliteľný predmet. V prípade maturitnej skúšky na strednej odbornej škole a konzervatóriu sú to tiež štyri predmety - slovenský jazyk a literatúra, cudzí jazyk, teoretická časť odbornej zložky a praktická časť odbornej zložky. Pri celkovom hodnotení sa do úvahy berú výsledky z ústnej i písomnej časti maturitnej skúšky.

 

Novinkou v tomto školskom roku je, že žiaci bilingválnych stredných škôl absolvujú po prvý raz maturitnú skúšku z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies