Stredoškoláci vnímajú spoločnosť kriticky a zvažujú odchod do zahraničia

NETKY.SK • 13 September 2016, 13:30 • 2 min
Stredoškoláci vnímajú spoločnosť kriticky a zvažujú odchod do zahraničia

BRATISLAVA – Vládnuca elita odtrhnutá od situácie bežných ľudí, problém s rómskou minoritou, extrémizmom i nefungujúce školstvo. Súčasnú realitu na Slovensku vníma týmto pohľadom väčšina stredoškolákov, ktorí sa zúčastnili prieskumu Rady mládeže Slovenska (RmS).

slovakia

left justify in out

Prieskum bol súčasťou celoeurópskeho projektu "Štruktúrovaný dialóg," RmS v ňom získala odpovede od 12.000 mladých ľudí zo všetkých krajov SR (90 percent respondentov boli študenti stredných škôl vo veku od 14 do 18 rokov). Prieskum realizovali online a aj formou priamych konzultácií. "Mladých ľudí sme sa pýtali, čo potrebujú, aby mohli naplniť svoj potenciál, čo im chýba a ako vnímajú zmeny v spoločnosti," vysvetlil Matej Cíbik z Rady mládeže Slovenska.

 

V otázke budúceho vývoja spoločnosti mladí podľa jeho slov cítia frustráciu z neefektívnej vládnej politiky i neriešenia korupčných káuz. "Veľké množstvo opýtaných má pocit, že vládnuce elity sa o situáciu bežných ľudí na Slovensku nezaujímajú, riešia si "svoje veci" a ich svet je vzdialený bežnej perspektíve mladého človeka," uviedol Cíbik a podotkol, že východiskom pre mnohých mladých je odchod do zahraničia.

 

Pri zisťovaní názorov na spolužitie s ľuďmi iných kultúr a iného vierovyznania Cibík poukázal na rozdielnosť názorov, keď jedna časť respondentov negatívne vníma spolužitie s Rómami a myslí si, že Slovensko zašlo pri poskytovaní "výhod" tejto menšine priďaleko, druhá skupina zasa tomuto názoru oponuje a upozorňuje na to, že zásadným problémom sa stáva rast krajnej pravice. "Mladí Rómovia, s ktorými sme sa rozprávali, zreteľne cítia nárast otvorených nepriateľských prejavov zo strany väčšinovej spoločnosti," objasnil Cíbik výsledky prieskumu.

 

Stav školstva zhodnotili respondenti v prieskume ako nevyhovujúci dobe, ani ich vlastným potrebám. "Dve kľúčové zručnosti a schopnosti, ktoré podľa nich najviac chýbajú v slovenskom školstve, sú kritické myslenie a aktívny prístup k svojmu okoliu," upozornil Cíbik.

 

Dodal, že zistenia zo slovenského i rovnakých prieskumov z celej Európy vyhodnotí viac než 200 mládežníckych delegátov a odborníkov na Európskej konferencii mládeže 2016 začiatkom októbra v Košiciach. Ide o najväčšie podujatie venované mládeži a mládežníckej politike počas predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ a jediné podujatie v rámci predsedníctva, ktoré sa uskutoční mimo hlavného mesta SR Bratislavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona