Stredoškoláci v Antalyi protestujú proti zákazu sukní

NETKY.SK • 25 September 2013, 15:32 • 2 min
Stredoškoláci v Antalyi protestujú proti zákazu sukní

ANKARA - Stredoškoláci v juhotureckej Antalyi sa vzbúrili proti nariadeniu vedenia školy, ktoré dievčatám zakázalo obliekať si k školskej uniforme sukňu. Informoval o tom dnes turecký denník Hürriyet.

slovakia

left justify in out

Na protest proti nariadeniu si skupina ich spolužiakov obliekla krátke sukne a vydala sa v utorok do ulíc mesta na protestný pochod. Dievčatá, ktorých sa nariadenie týka, sa k nim pridali s plagátmi s nápismi: "Nie zákazu sukní" či "Sukňa nie je na zvádzanie". "Problém spočíva v tom, že ľudia so zvráteným myslením vnímajú ženské telo ako sexuálny stimulant. Ak ženy - podľa nich - nosia krátke sukne, potom muži majú právo civieť na ne a znásilniť ich. Takéto uvažovanie spôsobilo aj zákaz nosenia sukní v našej škole," uviedol v mene študentov Hande Büyükacar.

Riaditeľ školy Hayri Baš vyhlásil, že vedenie školy sa spolu so zástupcami rodičov dohodli, že tento školský rok bude uniforma pozostávať zo sivých nohavíc a bieleho trička rovnako pre chlapcov, ako aj pre dievčatá. "Dohodli sme sa, že žiaci budú nosiť nohavice. Takto to pre nich bude pohodlnejšie," uviedol Baš. Pre denník Cumhuriyet dodal, že študentky budú so zmenou určite tiež spokojné, pretože "v nohaviciach nebudú mať problémy pri chôdzi po schodoch".

Časť študentov však rozhodnutie školy odmieta a vníma ho aj ako ďalší prejav snáh o návrat k tradícii a islamu, čo však sekulárni Turci odmietajú. Väčšine tureckej verejnosti sa nepáči napríklad zákaz nočného predaja alkoholu, zákaz nalievať alkohol počas dňa v okolí mešít a škôl či kampaň proti bozkávaniu sa v metre. Veľkú nevôľu vzbudilo aj nedávne vyhlásenie premiéra Recepa Tayiipa Erdogana, že nová turecká generácia by mala byť "pobožná".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies