Stredoškoláci si v simulovaných voľbách zvolia europoslancov

NETKY.SK • 4 Február 2019, 17:11 • 2 min
Stredoškoláci si v simulovaných voľbách zvolia europoslancov

KOŠICE – Študenti zhruba 200 stredných škôl si v simulovaných voľbách budú voliť slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP). Ide o súčasť akcií na podporu účasti Slovákov na májových eurovoľbách, ktoré pripravuje Kancelária EP na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Vytvorí nám to obraz nielen o tom, koho by si stredoškoláci zvolili, ale hlavne o tom, aký by bol asi záujem zúčastniť sa na týchto voľbách. Bude sa to konať v priebehu marca - začiatku apríla, následne výsledky tejto simulácie vyhodnotíme," uviedol v pondelok riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel.

 

Súčasťou kampane EP je aj iniciatíva Tentoraz idem voliť, ku ktorej sa dosiaľ pripojilo 6700 Slovákov. Ide o angažovanú formu spolupráce s občanmi, ktorým záleží na budúcnosti Únie.

 

"Európsky parlament sa rozhodol klásť dôraz na kampaň medzi občanmi, dobrovoľníkmi, aktivistami, aby oni sami tvorili a sieťovali ďalších ľudí a tým pádom dostávali dôveryhodným spôsobom viac a viac do povedomia to, o čom je Európsky parlament a o čom sú tieto voľby," priblížil Hajšel počas semináru pre regionálnych novinárov a študentov žurnalistiky v Košiciach.

 

img

 

Slováci si budú voliť do EP svojich 14 zástupcov v sobotu 25. mája. Vo voľbách pred piatimi rokmi bola na Slovensku v rámci celej EÚ najnižšia účasť, keď dosiahla iba 13 percent. Spomedzi mladých Slovákov vo veku 18 až 24 rokov prišlo voliť len šesť percent.

 

Nadchádzajúce voľby sú podľa Hajšela veľmi dôležité z viacerých hľadísk. "Jednak, keďže EÚ čelí mnohým výzvam, ktorých riešenie nie je možné v rámci jedného štátu, ale iba na základe koordinovaného postupu a spolupráce medzi štátmi a inštitúciami EÚ. Takisto kvôli tomu, že čelíme rozmachu rôznych extrémistických a radikálnych hnutí, ktoré neprichádzajú so žiadnymi konštruktívnymi riešeniami, iba s kritikou. Samozrejme, je tu aj to, že v doterajších voľbách sme čelili postupnému úpadku, čo sa týka volebnej účasti," povedal šéf Kancelárie EP na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies