Stredoškoláci predstavili v Košiciach nápady pre inteligentnú domácnosť

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 15:53 • 2 min
Stredoškoláci predstavili v Košiciach nápady pre inteligentnú domácnosť

KOŠICE – V Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach sa v rámci súťaže Navrhni svoj Gadget (NaGa) vo štvrtok predstavili študenti so svojimi nápadmi. Do prvého ročníka sa prihlásilo 17 stredoškolských projektov. Študenti navrhovali riešenia v oblasti internetu vecí, ktoré by boli prínosom pre inteligentnú domácnosť v skutočných podmienkach. Témou pre tento ročník sa stala inteligentná domácnosť v praxi. IT odborníci spomedzi nich vybrali päť najperspektívnejších nápadov.

slovakia

left justify in out

"Gadget je ako keby také nejaké malé zariadenie, ktoré môže slúžiť na rôzne účely. V tomto prípade sú to zariadenia, ktoré sú napojené priamo do siete internet, to znamená, že niečo merajú, či už je to teplota, alebo sú to nejaké vlastnosti miestnosti," uviedol pre TASR výkonný riaditeľ združenia Košice IT Valley Pavol Miroššay. "Okrem toho, že sme im dali nejaký koučing k tomu, ako postupovať, tak v tej finálnej fáze majú prezentovať aj to, ako by vylepšili ďalej svoje zariadenie," povedal manažér inovácií VSE Holding Michal Augustín.

 

Cieľovou skupinou súťaže sú stredoškolskí študenti. Za najväčšiu pridanú hodnotu súťaže sa považuje aktívne prepojenie štúdia s praxou. Podľa Miroššaya sa sústreďujú na stredné školy, kde pociťujú najväčší úbytok šikovných ľudí, ktorí odchádzajú na západ alebo do zahraničia. "Študenti, ktorí študujú na stredných školách, niekedy majú pocit, že na východe sa nedajú robiť dobré veci a nie sú tu dobré firmy. Toto je pravý opak voči tomu, že tu sú dobré firmy a máme možnosť ukázať, na akých rôznych projektoch sa tu dá pracovať," skonštatoval výkonný riaditeľ Košice IT Valley.

 

Úlohou nádejných programátorov nebolo vypracovať návrh výlučne v teoretickej rovine. Naopak, mali vytvoriť funkčný prototyp, ktorý pracuje v existujúcom hardvérovom rozhraní. "Od študentov sme požadovali komplexné softvérové riešenie, ktorého súčasťou sú okrem zdrojových kódov aj používateľská a systémová príručka alebo detailne popísaný Business Case," vysvetlil vedúci úseku informačných a komunikačných technológií skupiny VSE Holding Martin Götz.

 

Víťazným projektom sa stalo Inteligentné vykurovanie od študentov zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. Druhé miesto získali študenti Strednej odbornej školy (SOŠ) na Ostrovského ulici v Košiciach s témou Smart Pool a tretiu priečku obsadili študenti SOŠ technickej v Humennom s projektom Inteli Home. Prvý ročník súťaže NaGa pripravila spoločnosť Východoslovenská energetika Holding, a.s., v spolupráci so združením Košice IT Valley a firmou Microsoft.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies