Stredoškoláci dostali v minulom roku štipendiá za vyše 3,6 milióna eur

NETKY.SK • 10 Október 2016, 13:58 • 2 min
Stredoškoláci dostali v minulom roku štipendiá za vyše 3,6 milióna eur

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva podporilo v minulom školskom roku štúdium stredoškolákov zo sociálne slabšieho prostredia sumou vyše 3,61 milióna eur. Žiaci stredných škôl mohli získať v závislosti od priemeru známok až 45,21 eura mesačne. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva školstva.

slovakia

left justify in out

Rezort v školskom roku 2015/16 vyplatil 101 534 štipendií, pričom počet poberateľov sa počas roka pohyboval od 9 124 v septembri 2015 až po 10 608 v januári tohto roku. Priemerná výška štipendia bola 35,56 eura mesačne. V porovnaní s predchádzajúcim školským rokom 2014/2015 tak na štipendiách vyplatili približne o 337 000 eur menej. Najviac stredoškolákov poberalo túto podporu v Prešovskom kraji, kde vyplatili 29 511 štipendií v sume takmer 1,05 milióna eur. Nasleduje Košický kraj s 28 644 štipendiami a Banskobystrický kraj s 18 383 štipendiami. Najmenej poberateľov štipendií mal Bratislavský kraj, kde študentom vyplatili 1 645 štipendií.


Stredoškolské štipendiá poskytuje rezort školstva prostredníctvom Centra vedecko-technických informácií SR. Cieľom je podporiť záujem žiakov zo sociálne slabšieho prostredia vzdelávať sa a získať stredoškolské vzdelanie. To im zlepší pozíciu na pracovnom trhu a zvýši ich šance zamestnať sa. "Poskytovanie stredoškolských sociálnych štipendií prispieva k zlepšeniu dodržiavania školského poriadku u týchto žiakov, a to tým, že ich motivuje k pravidelnej školskej dochádzke a zlepšeniu prospechu a správania sa,“ hovorí riaditeľ SOŠ technickej na Kukučínovej ulici v Košiciach Ján Pituch. Prínos štipendií vidí aj riaditeľ Spojenej školy v Čaklove (okres Vranov nad Topľou) Stanislav Kráľ. Žiakov podľa neho motivovali k lepším študijným výsledkom a vďaka nim si napríklad mohli kúpiť pomôcky na telesnú výchovu.


O štipendium môžu žiaci stredných škôl požiadať aj v tomto školskom roku. Získať ho môžu stredoškoláci z rodín, ktoré poberajú dávky v hmotnej núdzi alebo ak jedna dvanástina celkového ročného príjmu ich rodiny v predošlom kalendárnom roku nepresahuje hranicu životného mimima. O priznaní štipendia a jeho výške rozhoduje riaditeľ strednej školy.

 

Výšku štipendia vypočítajú na základe aktuálneho životného minima pre nezaopatrené dieťa. Stanovená je ako 50 percent minima pre žiakov s prospechom do 2,0 vrátane. Následne ako 35 percent minima pre žiakov s prospechom do 2,5 a 25 percent pre žiakov s prospechom do 3,5. V tomto školskom roku tak ide o sumy 45,21 eura, 31,65 eura, respektíve 22,61 eura mesačne.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies