Stredoškoláci cez prázdniny brigádujú, môžu si zlepšiť finančnú gramotnosť

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 08:49 • 2 min
Stredoškoláci cez prázdniny brigádujú, môžu si zlepšiť finančnú gramotnosť

BRATISLAVA – Program na rozvoj finančnej gramotnosti „Viac ako peniaze“ pomáha stredoškolákom už štyri roky zlepšovať ich ekonomické chápanie.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu neziskovej vzdelávacej organizácie JA Slovensko v spolupráci so Slovenskou bankovou asociáciou má 78 percent zapojených stredoškolákov skúsenosť s nejakou brigádou. TASR o tom informovala PR manažérka organizácie Ja Slovensko Ľubomíra Schlosserová.

 

Žiaci sa v programe učia efektívne plánovať svoju finančnú budúcnosť a osvojujú si dôležité hodnoty. V uplynulom školskom roku sa do projektu zapojilo 4708 žiakov a 213 učiteľov zo 183 základných a stredných škôl. „O peniazoch, ktoré si žiaci zarobia na brigáde, by mali rozhodovať oni sami. Mnohí rodičia majú tendenciu svoje deti pri míňaní týchto prostriedkov kontrolovať a obmedzovať,“ uviedol programový manažér JA Slovensko Peter Kalčevský. S pomocou učiteľov v programe sa mladí ľudia učia hospodáriť s peniazmi, ktoré si cez leto zarobili. „Je lepšie sa s deťmi porozprávať o šetrení, budúcnosti a efektívnom hospodárení, ako im prikazovať, čo majú so svojimi peniazmi urobiť,“ dodal Kalčevský.

 

„Vďaka rôznym zážitkovým aktivitám, praktickým príkladom a stretnutiam s odborníkmi z bankovej praxe môžu učitelia efektívnejšie vzdelávať žiakov v oblasti finančnej gramotnosti,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský. Žiaci v rámci programu podstupujú pravidelné testovanie, ktoré overuje ich vedomosti pred a po jeho absolvovaní. Na začiatku školského roka 2015/2016 bolo pred realizáciou programu úspešných 6 percent všetkých testovaných. Na jeho konci sa úspešnosť zvýšila na 65 percent. „Na základe výsledkov koncoročného testovania môžeme aj uplynulý školský rok hodnotiť ako úspešný,“ uzavrel Unčovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies