Stredoškoláci by do EP poslali Martina Kotlebu i Jozefa Golonku

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 11:50 • 2 min
Stredoškoláci by do EP poslali Martina Kotlebu i Jozefa Golonku

BRATISLAVA – Slovenskí stredoškoláci by do Európskeho parlamentu poslali napríklad aj kandidáta zo strany Mariana Kotlebu Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽS NS) Martina Kotlebu či kandidáta Strany moderného Slovenska (SMS) Jozefa Golonku.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to zo Študentských volieb, ktoré po druhý raz zorganizoval Inštitút pre verejné otázky (IVO). Zapojilo sa do nich 62 stredných škôl z územia celého Slovenska - 29 gymnázií, 33 stredných odborných škôl a odborných akadémií.

 

Do EP by sa podľa hlasovania stredoškolákov dostali kandidáti šiestich strán. Zvíťazila by strana Smer-SD s 11,55 percenta, nasleduje ĽS NS (10,83 percenta) OĽaNO (8,75 percenta), SaS (6,74 percenta), KDH (6,25 percenta) a SMS (6,08 percenta). 

 

img

 

Slovensku patrí v EP 13 kresiel zo 751. Študenti by doň podľa výsledku volieb, ktoré sa konali 14. mája, poslali za Smer-SD Maroša Šefčoviča, Moniku Flašíkovú-Beňovú a Katarínu Neveďalovú, za ĽS NS by sa podľa študentov dostali do europarlamentu Martin Kotleba, Vladimír Hagara a Ivan Bielik, za OĽaNO Jozef Viskupič a Branislav Škripek, za SaS Richard Sulík, Lucia Nicholsonová, za KDH Anna Záborská, Miroslav Mikolášik a za SMS Jozef Golonka. 

 

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol výkonný riaditeľ IVO a vedúci projektu študentských volieb Miroslav Kollár, prekvapivá bola volebná účasť v stredoškolských voľbách, ktorá bola nadštandardne vysoká - 45,75 percenta. Spomedzi 13 498 oprávnených voličov, ktorých predstavujú študenti vo veku nad 15 rokov, by hlasovalo 6 175 z nich. Kollár tiež upozorňuje, že študenti pomerne často využili právo udeľovať prednostné hlasy, urobili tak v dvoch tretinách všetkých prednostných hlasov. Podľa počtu preferenčných hlasov bol najúspešnejší Martin Kotleba (ĽS NS), ktorý ich od stredoškolákov získal 500 a vďaka nim sa z ôsmeho miesta prekrúžkoval až do EP. Druhý najúspešnejší bol medzi študentmi v prednostnom hlasovaní Jozef Golonka s 215 preferenčnými hlasmi. Kollár si úspech Martina Kotlebu vysvetľuje jeho priezviskom, ktoré zrejme medzi mladými rezonuje. „V tomto prípade si myslím, že naozaj zafungovalo priezvisko, značka Kotleba. Nechcem sa dotknúť tých študentov, ale mám pocit, že mnohí z nich ako keby nerozlišovali to krstné meno, takže aj preto toľko preferenčných hlasov,“ povedal dnes Kollár. Výkonného riaditeľa IVO prekvapil aj úspech Jozefa Golonku medzi žiakmi. „Veľmi ma prekvapilo, že medzi stredoškolákmi stále rezonuje meno Jozefa Golonku a on podľa mňa medzi stredoškolákmi dotiahol stranu SMS do europarlamentu,“ skonštatoval výkonný riaditeľ IVO. 

 

Sociologička Zora Bútorová pri študentských voľbách upozornila na to, že študentské voľby nekopírujú výsledky prieskumov. „Zatiaľčo výskumy na všeobecnej vzorke indikujú, že by sa do EP mohli dostať štandardné strany, tak v tomto našom prieskume sa to líderstvo Smer-u veľmi výrazne oslabuje a dýcha mu na chrbát strana Mariana Kotlebu,“ hovorí Bútorová. 

 

Sociologička tiež zdôraznila, že do europarlamentu by sa napríklad nedostala podľa hlasovania stredoškolákov strana Most-Híd či SDKÚ-DS. Zaujímavé je podľa nej aj zistenie, že napríklad strana Smer-SD by bodovala vo všetkých ôsmich slovenských krajoch, strana ĽS SN by sa do EP dostala až v siedmich krajoch, pričom najsilnejšiu podporu má v Prešovskom kraji. „To znamená, že riešenia ponúkané inými stranami, napriek tomu, že sa tieto strany niekedy aj pokúšajú kopírovať rétoriku strany ĽS NS, nevnímajú mladí ľudia ako dostatočne presvedčivé a neoslovujú ich,“ uviedla Bútorová. Poukázala tiež na rozdiel v hlasovaní podľa druhu školy. Na gymnáziách napríklad bodovala najmä strana KDH, OĽaNO a SaS, na stredných odborných školách zas strana - Smer-SD, ĽS NS a OĽaNO. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona