Stredopravé strany sa dohodli na podpore rozpočtu aj zrušení imunity

NETKY.SK • 21 Október 2011, 21:04 • 2 min
Stredopravé strany sa dohodli na podpore rozpočtu aj zrušení imunity

Stredopravé strany sa dohodli na podpore rozpočtu aj zrušení imunity

slovakia

left justify in out

img

Bývalí koaliční partneri sa v priebehu dnešného dňa dohodli na riešení, ktoré by umožnilo aj pri prípadnom odvolaní prezidentom podporiť v parlamente vládu v súčasnom zložení väčšinou hlasov SDKÚ-DS, KDH, Mosta-Híd a SaS. Súčasťou dohody je záväzok podporiť štátny rozpočet na budúci rok a s ním súvisiace zákony, ako aj zrušenie priestupkovej imunity poslancov. Takisto by mal byť za podpredsedu Národnej rady (NR) SR už v piatok (21.10.) zvolený doterajší šéf poslaneckého klubu liberálov Jozef Kollár.
"Keď sme videli, že od Roberta Fica nemožno čakať ani náznak skutočného riešenia situácie, tak sme si v SaS povedali, že zodpovednosť voči Slovensku musí byť silnejšia ako naše stranícke záujmy. Dnes ráno som sa stretol s našimi bývalými kolegami a prezentoval som im dohodu. Dohodli sme sa rýchlo a korektne," priblížil po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom líder SaS Richard Sulík. Práve jeho strana minulý týždeň nezahlasovala za posilnenie eurovalu a doterajšej vláde tak nebola vyjadrená dôvera.
Liberáli sa v dohode zaviazali, že na decembrovej schôdzi parlamentu podporia štátny rozpočet a s ním súvisiace zákony. Zvyšok bývalej koalície naopak sľúbil, že hneď po schválení rozpočtu podporí zrušenie priestupkovej imunity, čo je jednou z priorít SaS. Zároveň sa ako kompenzácia neuskutočnenej odvodovej reformy zrušia zdravotné odvody pre tých platcov, ktorí nemajú príjem, a zaniknúť by mali aj koncesionárske poplatky za služby Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).
"Zodpovednosť zvíťazila nad straníckym záujmom, hociktorá alternatíva by bola horšia. Táto dohoda je v prospech SR," vyhlásil líder Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa šéfa KDH Jána Figeľa je práve v súčasnom krízovom období dôležitá dohoda smerujúca k podpore štátneho rozpočtu. "Mať rozumný, stabilný a zodpovedný rozpočet v ťažkých časoch je potrebné," zdôraznil.
Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda vníma dnešnú dohodu štyroch stredopravých strán ako zavŕšenie toho, o čo sa snažil už od piatka (14.10.), kedy absolvoval prvé rokovania so straníckymi lídrami o riešení súčasnej patovej politickej situácie. "Bolo mi jasné, že musíme prekonať minulosť a je našou povinnosťou nájsť dohodu. Táto dohoda ponúka Slovensku stabilitu do 10. marca 2012," zdôraznil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies