Stredoškoláci sa školili v aktivizácii žiackych školských rád

NETKY.SK • 26 Október 2010, 07:25 • 2 min
Stredoškoláci sa školili v aktivizácii žiackych školských rád

Stredoškoláci sa školili v aktivizácii žiackych školských rád

slovakia

left justify in out

Zdôraznenie významu užšej spolupráce študentov stredných škôl pri presadzovaní svojich cieľov vo vzťahu k vedeniu jednotlivých školských zariadení je hlavným zámerom dvojdňového podujatia, ktoré sa dnes začalo vo Vranove nad Topľou za účasti sninských, medzilaboreckých, humenských a vranovských stredoškolákov. Školenie členov takzvaných žiackych školských rád (ŽŠR) zorganizovalo občianske združenie Rada mládeže Prešovského kraja.
"Obsahom projektu aktivizácie ŽŠR v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) je realizovať školenia a tréningy pre ich členov, aby sa z týchto organizácií stali žiacke samosprávy, ktoré by riešili prostredníctvom svojich zástupcov s vedením jednotlivých škôl aktuálne problémy," uviedol pre TASR koordinátor projektových aktivít Ľuboš Marcinek. Dodal, že školením prejdú okrem mladých lídrov osvojujúcich si základné komunikačné a vyjednávacie zručnosti v blízkej budúcnosti aj pozvaní pedagógovia. Vzdelávacie semináre vyvrcholia v decembri tohto roka krajskou konferenciou členov školských rád v Prešove, kde si určia spoločné priority na budúci rok.
ŽŠR je podľa Marcinekových slov reprezentatívnym orgánom žiakov stredných škôl, ktorý nemá za úlohu presadzovať iba ich záujmy pri príprave kultúrnych či vzdelávacích podujatí, ale má sledovať aj iné ciele. "Ide nám napríklad aj o to, aby tieto rady aktivizovali prvovoličov k účasti v nadchádzajúcich komunálnych voľbách," konkretizoval Marcinek. O význame miestnej samosprávy sa bude v tejto súvislosti hovoriť počas ďalších stretnutí stredoškolákov navštevujúcich školské zariadenia na území PSK. "Ak hovoríme o voľbách, nemáme na mysli, samozrejme, konkrétnych kandidátov, ale to, prečo je žiaduce, aby sa študenti na voľbách zúčastnili," konštatoval koordinátor projektu.
Podľa slov predsedu ŽŠR sninského gymnázia Matúša Mackaniča je potrebné pracovať na tom, aby sa do činností tejto inštitúcie zapájali študenti prostredníctvom svojich názorov či návrhov o niečo intenzívnejšie. Dodal, že tieto požiadavky môžu následne preniesť aj reálne do praxe. "Vedenie našej školy napríklad nebolo spokojné s organizáciou podujatia s názvom uchaľák. Teraz sme to vyhrali a pripravujeme ho opäť," priblížil pre TASR. Okrem kultúrnych aktivít sa podľa jeho slov podarilo ŽŠR úspešne vyrokovať s riaditeľstvom gymnázia aj realizáciu viacerých športových podujatí.
Partnermi projektu aktivizácie ŽŠR sú okrem Rady mládeže Prešovského kraja Odbor školstva Úradu PSK, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prešove i Stredoškolský parlament PSK.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona