Stredoškoláci dostali za úlohu naplánovať teroristický útok

NETKY.SK • 25 August 2010, 12:08 • 2 min
Stredoškoláci dostali za úlohu naplánovať teroristický útok

Stredoškoláci dostali za úlohu naplánovať teroristický útok

slovakia

left justify in out

Stredoškolská učiteľka v Austrálii dala svojej triede za domácu úlohu naplánovať teroristický útok, ktorým by zabili čo najviac nevinných ľudí. Podľa predstaviteľov rezortu školstva však nemala v úmysle podporovať terorizmus.
      Študenti v meste Kalgoorlie v štáte Západná Austrália dostali úlohu minulý týždeň na hodine, ktorej témou boli súčasné konflikty a terorizmus. Riaditeľ úlohu stiahol hneď po tom, ako sa o nej dopočul. Dnešná správa novín West Australian o prípade však spustila v médiách a na internete búrlivú diskusiu. Viacerí Austrálčania, ktorí prežili teroristické útoky, vyjadrili pobúrenie.
      "Je to nesmierne pohoršujúce, ak sa vás to niekedy týkalo," povedal Peter Hughes, ktorý utrpel popáleniny na polovici tela pri bombových útokoch na ostrove Bali. V roku 2002 pri nich zahynulo 202 ľudí vrátane 88 Austrálčanov. "Niečo také by možno robili v nejakej radikálnej škole v Indonézii. Že sa to deje v štátnom školstve, je šokujúce," vyhlásil.
      Školáci mali predstierať, že sú teroristi a útok chemickou alebo biologickou zbraňou na "nič netušiacu austrálsku spoločnosť" mal byť  politickým posolstvom. Mali si zvoliť najlepší čas na útok a vysvetliť svoj výber obetí i účinok zbrane na ľudské telo. "Vašim cieľom je zabiť čo NAJVIAC nevinných civilistov, aby bolo vaše posolstvo pochopené," citoval denník zo zadania. Kritériom známky by bola schopnosť študentov analyzovať informácie, ktoré získali o terorizme a zbraniach, a aplikovať ich na scenár zo skutočnosti.
      "Šokovalo ma to a dosť sa ma to dotklo," povedala pre noviny 15-ročná študentka Sarah Gilbertová, ktorej matka prišla pri útokoch na Bali o príbuzného. "Je rozdiel medzi tým, že ste terorista a že sa učíte o terorizme," dodala.
      Generálna riaditeľka štátneho ministerstva školstva Sharyn O'Neillová uviedla, že nemenovaná, asi 25-ročná učiteľka konala v dobrom úmysle, no úlohu si dostatočne nepremyslela a dopustila sa neprofesionálneho omylu, ktorý "veľmi ľutuje".

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies