Stredoafričania v referende schválili novú ústavu, čakajú ich voľby

NETKY.SK • 22 December 2015, 10:21 • 2 min
Stredoafričania v referende schválili novú ústavu, čakajú ich voľby

BANGUI - Približne 93 percent účastníkov referenda, ktoré sa konalo 13. decembra v Stredoafrickej republike, hlasovalo za prijatie novej ústavy ako náhrady za dočasný základný zákon krajiny. Agentúra DPA o tom informuje s odvolaním sa na vyhlásenie národného volebného úradu SAR z pondelňajšieho večera.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia bývalej francúzskej kolónie schválením ústavy pripravili pôdu pre parlamentné a prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia už najbližšiu nedeľu. Šéfka volebného úradu Marie Madeleine N'kouetová zhodnotila priebeh referenda ako dobrý aj napriek určitým nezrovnalostiam a sporadickému násiliu. Ozbrojenci počas hlasovania zabili dvoch ľudí v prevažne moslimskej časti hlavného mesta Bangui s označením PK5, zatiaľ čo v inom miestnom obvode zaútočili na jednu z volebných miestností ručnými granátmi.

 

Celkovú účasť na referende vyčíslili na 741.056 z približne 1,9 milióna zaregistrovaných voličov. Výsledky poslali na konečné potvrdenie ústavnému súdu. Nová stredoafrická ústava znemožňuje členom terajšej dočasnej vlády kandidovať v nadchádzajúcich voľbách, obmedzuje pôsobenie prezidenta na dve funkčné obdobia a zriaďuje Senát ako hlavný zákonodarný orgán v krajine. Ďalšou novinkou je možnosť zbavovať členov parlamentu a ústavného súdu trestnoprávnej imunity v prípadoch, keď budú obvinení z vlastizrady.

 

Stredoafrickú republiku ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako v marci 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií nazývaných Anti-balaka. V dôsledku nábožensky motivovaného násilia utieklo z Bangui okolo 122.000 moslimov. Dnes ich tam žije necelých 15.000. Na zmierenie obe komunity nedávno vyzval aj pápež František, ktorý bol v tejto časti Afriky na návšteve.

 

Najvyššími predstaviteľmi SAR sú momentálne dočasná prezidentka Catherine Sambová-Panzová, ktorá je kresťanka, a premiér Mahamat Kamoun moslimského vierovyznania. Vláda i náboženskí vodcovia vyzývali obyvateľov na hlasovanie v prospech novej ústavy, panovali však obavy z narúšania hlasovania a zastrašovania voličov povstalcami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona