Taliansko zasiahli štyri silné zemetrasenia, otriasal sa aj Rím

NETKY.SK • 18 Január 2017, 19:12 • 2 min
Taliansko zasiahli štyri silné zemetrasenia, otriasal sa aj Rím

RÍM - Štyri silné zemetrasenia dnes v priebehu troch hodín zasiahli oblasť stredného Talianska, ktorú už vlani postihla séria ničivých otrasov. Nové zemetrasenia si podľa dostupných informácií nevyžiadali žiadne obete.

slovakia

left justify in out

K prvým trom otrasom s magnitúdou 5,3, 5,7 a 5,3 došlo v priebehu jednej hodiny od 10.25 h SEČ. O niekoľko hodín nasledovalo štvrté silné zemetrasenie s magnitúdou 5,1.

 

Talianski seizmológovia označili sériu takýchto silných zemetrasení v priebehu niekoľkých hodín za bezprecedentný fenomén.

 

Epicentrá otrasov sa nachádzali v provincii L'Aquila, ale bolo ich cítiť aj v hlavnom meste Rím, vzdialenom 150 kilometrov. V Ríme preventívne nakrátko uzatvorili dve z troch liniek metra a evakuovali viacero škôl a kancelárskych budov.

 

Seizmológovia okrem toho v priebehu dňa zaznamenali v oblasti viac ako 100 slabších dotrasov.

 

"Našťastie to vyzerá tak, že (dnes) neprišiel o život žiaden Talian," povedal počas návštevy Berlína taliansky premiér Paolo Gentiloni.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, s ktorou sa Gentiloni stretol, okamžite ponúkla Taliansku pomoc. Podobne sa vyjadril aj šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

 

 

 

Stredné Taliansko sa v súčasnosti musí vyrovnávať aj s mrazivým počasím a množstvom snehu, ktoré do Európy priniesol arktický front. Viaceré menšie mestá a dediny už pred dnešným zemetrasením zostali v dôsledku hustého sneženia odrezané od sveta a bez dodávok elektriny. Dnešné otrasy, ktoré poškodili viacero budov a spôsobili výpadky mobilných sietí, situáciu ešte zhoršili. Do oblasti boli už v predchádzajúcich dňoch vyslaní príslušníci talianskej armády, ktorých počet teraz ešte vzrastie.

 

 

 

V meste Amatrice, ktoré bolo z veľkej časti zničené pri otrasoch z vlaňajšieho augusta, sa v dôsledku najnovších zemetrasení zrútila zvonica miestneho stredovekého kostola.

 

Vlani v auguste zahynulo v regióne pri zemetrasení s magnitúdou 6,2 celkovo 299 ľudí. Mnohé obce sú úplne zničené a desaťtisíce ľudí, ktorí prišli o domovy, žijú v dočasných príbytkoch. V oblasti odvtedy opakovane zaznamenávajú otrasy zeme.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies